V Praze 7 se v minulém týdnu zpřístupnila cesta podél Vltavy v severní části Holešovic. Tam, kde v minulosti byla v těsné blízkosti řeky zeď, kvůli které se téměř nedalo projít, se teď nachází cesta, po které se mohou kromě chodců pohybovat také cyklisté. Začala tak pozvolná proměna zdejších prostorů, které jsou pozorovatelné už v současnosti.

„Z ulice Jankovcova se v tuto chvíli přes ulici Varhulíkové dostanete dolů k řece do místa, které se v budoucnu bude jmenovat park u vody. To zelené území tam je už v tuto chvíli a také tam funguje Prazelenina, což je ‚urban gardening‘ (zahradničení ve městě, pozn. red.), kde každý obyvatel Prahy 7, který má zájem, může něco pěstovat,“ uvedla radní pro rozvoj Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 sobě).

Právě Prazelenina je prvním z řady projektů, který má městský život na severní část náplavky v Holešovicích vrátit. Jde o jakousi putovní komunitní zahradu, která loni dělala lidem radost na plácku na křižovatce ulic Komunardů a Přístavní. V současnosti u Vltavy poskytuje 120 záhonů, na kterých si Pražané pěstují vlastní zeleninu.

Poslechněte si informace radní Prahy 7 Lenky Burgerové:

Zmiňované prostory u Vltavy se v minulosti pohybovaly mimo zájem široké veřejnosti. Tato skutečnost nahrávala tomu, že se tu často setkávali lidé z okraje společnosti. Radnice Prahy 7 si od dlouhodobého projektu slibuje, že se postupně všechno změní. Už teď se díky Prazelenině na místě setkávají zdejší obyvatelé, děti si tu v létě v podvečer chodí hrát na loďkách na Vltavu a podle slov radní Burgerové získávají návštěvníci nový pohled na Prahu, který dosud není tolik známý.

„Jde o to spojení. Rádi bychom, aby zde postupně vzniklo místo, kam se chodí za odpočinkem. Do budoucna bychom rádi, aby to byly prostory, kam se bude chodit také za sportem a za dobrým jídlem,“ nastínila vizi proměny holešovické náplavky radní Burgerová. Ta už v minulosti naznačila, že realizace těchto myšlenek se bude odvíjet od dostupnosti financování dílčích projektů.

Podívejte se, jak se na holešovickou náplavku vrací život:

Fotogalerie
23 fotografií