Do takových pavučin by spadnout nikdo asi nechtěl. Keř u pankráckého parku v Praze 4 vypadá děsivě, je totiž celý obalený v pavučinách. Podle entomologa rostlinu napadly housenky.

Pavučiny vypadají, jako by je vytvořili pavouci, to je ale omyl. „Je to typické napadení rostlin housenkami. V Česku jich žije přibližně 54 druhů a většina si vytváří tyhle hnízda, obvykle jsou ale menší, spíše mezi větvemi,“ vysvětlil Blesk.zc entomolog Michal Rindoš z entomologického ústavu.

Pro kolemjdoucí jsou obalené keře strašidelné. „Je to teda pěkně hnusný, bála jsem se kolem toho chodit,“ uvedla Jitka Hackl (59). Jsou i tací, kteří pavučiny obdivují. „Udivují mě ty keříky, bydlím tady za rohem a chodím často okolo. Ale nechtěla bych do toho keře spadnout,“ řekla se smíchem studentka Anaztázie (23).

Co je to za housenky?

„Jsou to škůdci lesních porostů, okrasných a ovocných rostlin, housenky čeledi Yponomeutidae – predivkovití (nebo Ermin Moths). Rozpětí dospělců je 12 až 25 milimetrů. Housenky v tomhle případě žijou společensky a vytváří tato hnízda,“ vysvětlil entomolog Michal Rindoš.

Podívejte se na fotky pavučin na keřích:

Fotogalerie
7 fotografií

Speciální díl Selfie z Prahy o Karlově mostě: Jak vypadá uvnitř? Proč ho stavěli z mléka? A proč neplní přání?

Video
Video se připravuje ...

Speciál o Karlově mostě: Jak vypadá uvnitř? Proč ho stavěli z mléka? A proč neplní přání? Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz