V kampani tentokrát vystupují kreslené postavičky. „A těm jsme dali do úst tyto citace, které musejí LGBT lidé ve svém okolí neustále poslouchat. Jsou to takové ty hlášky jako: Vždyť je nikdo nezavírá, tak co vlastně ještě chtějí? Nebo: Buzny mi nevadí, ale ať si to nechají na doma,“ uvedla v pořadu Blesk.cz Selfie z Prahy mluvčí Prague Pride Bohdana Rambousková.

„Ty postavičky si právě myslí, že mají otevřený postoj, všechno je úplně v pořádku, takže vlastně Prague Pride je úplně zbytečný festival. A my jako Prague Pride říkáme: Nene, tady je obrovský rozdíl mezi obyčejnou tolerancí a skutečným respektem,“ popisuje mluvčí.

Tolerujeme například hlučně telefonující lidi v restauraci nebo nepříjemné pokladní v supermarketu. „Toleruje se totiž něco, co je vlastně špatné, ale my pro to najdeme pochopení. Co je však k tolerování na tom, že je někdo gay nebo lesba? LGBT lidé si zaslouží úplně stejný respekt jako heterosexuální lidé, kteří se prostě tak narodili, a tudíž respekt automaticky mají,“ říká Rambousková.

Festival zahájí v pondělí 7. srpna několik vystoupení na Střeleckém ostrově. Během celého týdne se koná více než 100 akcí – ať už koncerty, diskuze či sportovní události.

Průvod vyrazí letos dřív

Dorazí i řada významných hostů – mimo jiné Jayne Ozanne, která je významnou činovnicí anglikánské církve a v médiích se o ní poslední dobou velmi mluvilo.

„Jayne se podařilo prosadit hlasování proti tak zvaným convertion therapies, což jsou různé praktiky, kdy se církevní hodnostáři snaží opravit lidi s homosexuální orientací různými pavědeckými metodami,“ vysvětluje mluvčí.

Nejvýraznější je ale vždy průvod. Letos vyrazí dřív než obvykle. V sobotu 12. srpna se lidé začnou v 11:30 řadit ve spodní části Václaváku, v půl jedné se dají do pohybu.

Nejprve obejdou celé náměstí a pak půjdou přes Příkopy, Dvořákovo nábřeží a Čechův most až na Letnou, kde bude pokračovat program do večera. Loni se do průvodu zapojilo 40 tisíc lidí.

Na ukázky kampaně se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy. Uvidíte i Lenku, která se stala první popelářkou v metropoli:

Video
Video se připravuje ...

Chlapi šílí: Praha má první ženu-popelářku! A mezi paneláky stojí středověká tvrz Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!