Stěna, která lemovala Vltavu na severní straně Holešovic podél panelárny Prefa, je už minulostí. Radnice Prahy 7 ji nechala zbourat, z části průmyslového areálu se tak opět stává veřejný prostor.

Už teď se zde nachází nezpevněná stezka, který sice neposkytne tak komfortní projížďku jízdním kolem, terén se ale dá bez větších obtíží zdolat a během krásných letních dnů je zaděláno na zajímavý a nový výlet uprostřed Prahy.

Pokud lidé v minulosti chtěli v této lokalitě jakýkoliv cyklovýlet podnikat, bylo nezbytné projet kolem nádraží Holešovice, kde se nedá hovořit o ryze výletních pohodových podmínkách, protože je tu potřeba počítat s městským provozem.

Radnice by postupem času prostory ráda zvelebovala. U mostu Barikádníků, kde se nová stezka napojuje na ulici Varhulíkové, proto už nyní stojí park u vody. V současnosti funguje jako komunitní zahrádka. Do budoucna by se tu ale měla objevit například různá hřiště a další možnosti, jak trávit volný čas. Zdejší pozemky patří magistrátu.

VIDEO: Co všechno k náplavce v Holešovicích a budoucím plánům prozradil starosta Jan Čižinský?

Záleží na financování. Když se nám podaří sehnat peníze, budeme místo dál zvelebovat. V březnu v podvečer tu bylo veřejné projednání, kam přišlo 50 lidí, kteří u řeky mají nejrůznější zájmy. Byli to rybáři, rodiny s dětmi, ukázalo se, že park má obrovský potenciál, že holešovičtí chtějí k břehům řeky,“ uvedla radní pro rozvoj Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 sobě).

Důležitá změna

Slavnostního otevření nové stezky se zúčastnil i starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě). Zprovoznění cesty podél Vltavy v severních Holešovicích označil za jednu z nejdůležitějších změn v centru hlavního města.

„Byl tady ztracený břeh, který Praha znovu získala zpátky. Nyní se může člověk dostat ze Stromovky k Libeňskému mostu a vlastně obejít celý holešovický meandr řeky,“ popsal starosta.

Nezbývá, než počkat, čeho dalšího se lidé v oblasti nové stezky podél Holešovic dočkají. Už v současnosti je ale jasné, že Pražané získali další místo, kde mohou trávit slunečné letní dny.

VIDEO: Poslechněte si další informace k náplavce, které poskytla radní Lenka Burgerová:

Prohlédněte si severní náplavku v Holešovicích dnes a v minulosti:

Fotogalerie
23 fotografií