Policie v současnosti vyšetřuje taxikáře (45), který si za 14 kilometrů dlouhou jízdu po Praze řekl o více než 12 tisíc korun. Nakonec se spokojil „jen“ s pěti tisíci korunami a 50 euro k tomu.

Turistka ho však nahlásila a strážníci muže našli. Zjistili, že stejný řidič už v minulosti měl okrást i další cestující, přesto se stále touto profesí živí. „Muž strážníkům není osobou neznámou a v minulosti s ním několikrát řešili obdobné protiprávní jednání,“ potvrdila mluvčí městské policie Irena Seifertová. 

Jak je tedy možné, že dál cestující vozí a okrádá je? „Podle současně platné legislativy může být průkaz řidiče taxislužby odebrán bohužel pouze při opakovaném a pravomocně uloženém jednání, a to za stejný přečin (v horizontu pěti let),“ napsal redakci Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Poslanci schválili snadnější odebrání průkazů

To má změnit zákon, který v první polovině července prošel Sněmovnou. „V nedávno schválené novele zákona číslo 111, na které hlavní město Praha usilovně spolupracovalo, je možné průkaz odebrat již po prvním vážném přečinu,“ vysvětlil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Podle něj případ taxikáře-zloděje prošetřuje policie a magistrátu ke správnímu řízení předán nebyl.

Ještě než novela zákona 111 projde celým schvalovacím kolečkem a vejde v platnost, existuje možnost, že podvodník o licenci přijde. „Pokud by byl řidič pravomocně odsouzen za loupež, krádež nebo podvod, automaticky ztrácí spolehlivost a může mu být odebrán průkaz řidiče taxislužby,“ dodal mluvčí Hofman.

VIDEO: Takto letos v dubnu pražští strážníci kontrolovali taxikáře, který svou jízdu předražil dvojnásobně:

Jak vypadá směna strážníků z Taxi týmu? Podívejte se na fotky:

Fotogalerie
24 fotografií