Turistka chtěla svézt ze Staroměstského náměstí ke Kongresovému centru v Praze 4. Místo šesti kilometrů s ní taxikář ujel 14 a pak si řekl o neuvěřitelných 12 tisíc korun.

Turistka tolik neměla, taxikář se nakonec spokojil „jen“ s pěti tisíci a 50 euro k tomu. Cizinka si poté postěžovala v hotelu, recepční zavolala městskou policii a ta podvodníka po pár hodinách chytila.

„Je to prachsprostý zloděj a žádný taxikář by se za něj nikdy nepostavil,“ říká v rozhovoru pro Blesk.cz Janek Rubeš.

Janku, je jízda za 12 tisíc největším předražením, které jste za dobu, co se taxipodvodníkům věnujete, zažil? 

Mnohokrát jsem slyšel o podobných cenách na letiště – 300, 400, 500 euro. Ale nikdy se mi je nepodařilo zachytit na kameru. Ani policii. Jen pro upřesnění, tento zloděj už opravdu nemá s taxikáři nic společného. Je to prachsprostý zloděj a žádný taxikář by se za něj nikdy nepostavil. Jen ničí jméno taxikářům, Praze a celé naší zemi. 

Jde vám na rozum, jak si řidič mohl myslet, že si místo pár stovek naúčtuje 12 tisíc a projde mu to? 

Řidiči zkouší koruny/eura. Tedy pokud svítilo na taxametru 400, prostě zkusil říct eura. Opravdu nevím, nebyl jsem u toho. Je taky možné, že se cizinka zeptala na cenu v eurech a on prostě ukázal na taxametr.

Čím to, že si vůbec dovolil říct tolik – je to tím, že turisté jsou většinou pasivní, nechají se okrást a nic nehlásí? A tím pádem si taxikáři dovolují víc a víc?

Velice často to turisté nehlásí. Většinou se předražení pohybuje v desítkách eur, takže si tím nechtějí kazit dovolenou, nebo ani netuší, že byla jízda předražena. Nicméně zloději si dovolují víc a víc. 

Dá se říct, že ona cizinka z Asie je unikátním příkladem, který se jen tak nevidí? Tím, že se nebála si jít stěžovat.

Rozhodně není unikátní v okradení. Ovšem nejen tím, že si stěžovala, ale díky podle mě skvělé práci městské policie a recepční v hotelu se podařilo celou věc vyřešit, a to ku prospěchu turistky. A to je pro mě osobně to nejdůležitější. Zloděj rozhodně již krade dál. 



Máte s tímto konkrétním 45letým taxikářem nějakou zkušenost, případně okradl už někoho, koho znáte?

Osobní a ani zprostředkovanou zkušenost nemám.

Které další největší přestupky taxikářů si pamatujete?

Já osobně jsem jel ze Staroměstského náměstí na Václavské za 820 korun. Na Žižkov za podobnou částku. A z Pařížské na Anděl, tedy tři kilometry, za 1200. Natočeného máme i zloděje, který odvezl cizinku na letiště za 2000 korun a nechtěl ji pustit ven z auta. To je běžná praxe. Další možností je, že turistům nechtějí vydat kufry – tak zvané No money, no luggage (žádné peníze, žádná zavazadla – pozn. red.).

Za poslední léta, co se taxipodvodníkům věnujete, zlepšila se situace? Nebo v čem je to jiné než dřív?

Z mého pohledu naopak. Děsí mě, že se to všeobecně ví. Neděje se to jen v dny, kdy o tom vyjde článek. Děje se to každý den, přímo pod okny primátorky Krnáčové. Jejich aktivita je stále nedostatečná. Nejsem si vědom, že by se situace jakkoliv zlepšovala. Tento případ je poděkování hodný jen turistce, hotelu a Taxi týmu městské policie. 

Řada lidí se zaráží nad tím, že policie chytila tohoto hříšníka už několikrát, přesto jezdí dál. Jak je to možné?

To je otázka na magistrát. Já jsem v šoku, že zloději, které jsme natáčeli několik let, stále stojí na stejných místech a nikomu to nevadí.

Městská policie má speciální Taxi tým. Podívejte se na fotky jejich práce:

Fotogalerie
25 fotografií

VIDEO: Nepříjemnou zkušenost s taxikářem má i pražský muslim S. M. Kvůli jednomu z řidičů skončil na vozíku:

Video
Video se připravuje ...

Pražský taxikář zbil muslima. Zlomil mu nohu. Jiný muž se ho ptal, kde má ukrytou bombu Prague Morning