Oprava Nuselského mostu trvá od roku 2012. „V roce 2013 došlo k hlavní opravě. Rekonstrukce se neprotáhla, jak se lidé mylně domnívají. Pouze se rozložila do více let,“ popsal náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Důvody k tomu existují hned dva. „Chtěli jsme, aby jeden z chodníků byl vždy průchozí. Druhým důvodem je hygiena, která má tvrdé podmínky. Lidé, kteří žijí pod mostem, si stěžovali na velký hluk, a proto se hlučnější práce mohou dělat pouze čtyři hodiny denně. Od hygieny jsme dostali i pokutu. Samozřejmě to chápeme a respektujeme jejich rozhodnutí,“ popsal dále Dolínek (ČSSD). 

Dělníci během oprav opravují nosnou konstrukci, výztuže, vyměňují betonové zábradlí, které zadržovalo vodu, dále průběžně pokládají nový povrch a rozšiřují chodníky. Most bude mít i modernější a navíc úsporné osvětlení.

Nyní se pracuje na chodníku a konstrukci na straně mostu ve směru z centra. Řidiči tu jezdí pouze dvěma pruhy. Opačný směr byl již pro chodce a cyklisty i řidiče plně zprovozněn.

Pracují na posuvných lávkách

„Důležité také je, že rekonstrukce nemá zásadní dopad na dopravu. Je regulována semafory, netvoří se tu žádné zácpy,“ raduje se náměstek Dolínek.

Aby dělníci tolik neomezovali provoz, pracují na posuvných sanačních lávkách, které jsou zavěšené ze strany mostu. „Máme k dispozici dvě. Na jedné z nich mohou pracovat maximálně čtyři lidi. Lávky jsou dlouhé 30 metrů, každá zůstává na jednom místě asi měsíc. Vše se dělá postupně,“ prozradil stavbyvedoucí Karel Frankota.

Na most podle něj nebudou muset dělníci „sáhnout“ po skončení oprav dalších deset let.

VIDEO: Stavbyvedoucí Nuselského mostu Karel Frankota vysvětluje, proč došlo k opravám:

U stanice metra Vyšehrad se prozatím nic opravovat nebude. V těchto místech je technický stav mostu v pořádku. 

Nuselský most spojuje Pankrác a jihovýchodní části města s Karlovem a se středem města. Most byl dostavěn roku 1973, je 485 metrů dlouhý a 26,5 metru široký. Původní zábradlí bylo jeden metr vysoké, proto byl často vyhledáván sebevrahy.

Podívejte se na fotky z opravy Nuselského mostu:

Fotogalerie
43 fotografií