Amatérský fotograf letadel Georgi Bidenko byl v neděli dopoledne svědkem incidentu, kdy na vzletovou a přistávací plochu ruzyňského letiště vběhla zvířata. „Po ploše se pohybovali dva psi v blízkosti startujícího letadla. Zřejmě šlo o zásah proti zajícům na ploše,“ popsal pro Blesk.cz svědek s tím, že bylo dokonce odloženo přistání jednoho z letadel.

Mluvčí letiště Marika Janoušková událost nepřímo potvrdila. „Vypadají jako služební psi našeho oddělení Biologická ochrana Letiště Praha. Pomáhají sokolníkům plašit ptáky a drobné savce, aby se nezdržovali na území letiště,“ řekla Janoušková poté, co jí redakce předložila fotografie zvířat v místě, kde se letadla pohybují.

VIDEO: Po letištní ploše běhala zvěř

Podle ní ovšem drobná zvěř nepředstavuje vážnější bezpečnostní riziko. „Mnohem větší problémy může způsobit pták, který vletí přímo do motoru stroje. S nadsázkou můžeme říct, že když se zajíc srazí s letadlem, je to, jako by se srazil s velkým autem,“ popsala mluvčí už dříve pro Blesk.cz s tím, že pasažérům nebezpečí nehrozí.

Speciální výcvik pro sokoly a orly

Na letišti funguje takzvaná biologická ochrana, která zodpovídá za provozuschopnost letiště v souvislosti s výskytem ptáků, savců a dalších volně žijících zvířat. Sokolníci a psovodi se svými svěřenci spolehlivě zaplaší každého, kdo nemá na vzletových či přistávacích drahách co dělat. „V současné době máme šest psů a dvanáct dravců. Orli a sokoli mají navíc speciální výcvik pro létání nízko nad zemí,“ řekla Janoušková.

Každý dravec je vycvičený na jinou kořist a na letišti se používají dva způsoby plašení. „Buď se pouští dravec ze stojícího nebo jedoucího auta na konkrétní kořist, nebo se používá systém krouživého čekání. Dravec krouží 200 až 300 metrů nad zemí, dole běhá pes a nahání kořist,“ vysvětlila mluvčí Janoušková.

Zásah psů mezi letadly v galerii:

Fotogalerie
9 fotografií

VIDEO: Takto vypadá start letadla z pražského letiště:

Video
Video se připravuje ...

Záběry z kabiny: Takhle startují letadla v Praze! A Monika chová v pokoji přes 20 ježků. Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz