Léto patří venkovním radovánkám a jinak tomu není ani v centru hlavního města. Během prázdnin se koná obrovská spousta veřejných akcí pod širým nebem. Kromě krásných zážitků se však takové aktivity mohou stát peklem pro místní obyvatele, kteří musejí například nedobrovolně vydržet hudební produkci v blízkosti svého bydliště.

Na podobnou situaci na Klárově uprostřed Prahy upozornila zastupitelka Prahy 1 Kateřina Klasnová (Zelená pro jedničku). Podle jejího vyjádření je někdejší klidová zóna pod náporem hluku z narůstající lodní dopravy, na zdejším prostranství dochází k rušení nočního klidu a v místním parku se stále častěji povolují akce s reprodukovanou hudbou.

Součástí tohoto upozornění je také poukázání na skutečnost, že na pořádání některých zmiňovaných veřejných akcí se spolupodílí pražský magistrát. „Stížnost paní Klasnové samozřejmě chápeme. Pokud se Praha bude na nějakých akcích v dané lokalitě podílet, pokusíme se její připomínky zohlednit,“ vysvětlil tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Potíže podle Kateřiny Klasnové vznikají také v souvislosti s provozem jednoho z místních barů, kde sice akce obvykle končí ve 22 hodin, hlasitá živá hudba však i přesto obtěžuje široké okolí.

„Park na Klárově si zamlouvají občas různí aktivisté, je to často spojené s hudbou, která bývá většinou o víkendu. Pak tu lidem v bytech celý víkend přes den drnčí okna a obyvatelé si stěžují. Je to bytová zóna, takže by lidé měli mít právo se proti tomu ohradit,“ uvedl pro Blesk.cz obyvatel přilehlé ulice U Železné lávky Miroslav B. (48)

Atraktivita versus hluk

„Centrum města je rušnější a turisticky atraktivní, na druhé straně mohou mít místní obyvatelé z pochopitelných důvodů problém s vyšší mírou hluku. Vždy je nutné najít adekvátní kompromis mezi udržováním města živým a atraktivním a co nejmenším dopadem na místní obyvatele,“ uvedl dál v reakci Vít Hofman.

Pražská hygienická stanice redakci Blesk.cz sdělila, že v poslední době stížnosti na hluk v oblasti Klárova neeviduje. „Pokud dochází k rušení nočního klidu po dvaadvacáté hodině, doporučujeme přivolat hlídku městské policie, aby zajistila pořádek,“ uzavřel Vít Hofman.

Klárov je dlouhodobě vysoce vytěžovaný dopravou: jezdí tudy auta i tramvaje a pohybuje se tu spousta chodců. Prostor má projít proměnou, podívejte se, jak vypadá v současnosti: