Bubenečské nádraží nedaleko oblíbené Stromovky je od roku 2013 téměř nevyužívané. To se nelíbí mnoha lidem, ani radnici Prahy 6. Ta by chtěla prostory nádraží opět využít k různým aktivitám. Zatím se o všem jen diskutuje, místní však mají naději, že by tu využití mohli symbolicky najít modeláři z domu dětí a mládeže.

„Jde o  optimální prostor, na  kterém si lze vyzkoušet participaci a nechat o jeho budoucnosti rozhodnout občany,“ říká radní Prahy 6 Jan Lacina (STAN). O budoucí volbě rozhodnou mimo jiné občané, kteří už první návrhy na městskou část vznesli. Mezi prvními nápady zaznělo přesunout sem kroužek železničních modelářů domu dětí a  mládeže, který nyní sídlí v  suterénu Stanice techniků v  pražské Podbabě.

Často se mezi aktivitami objevovalo i zázemí pro dětské oddíly, skauty, místo na  vytvoření lesní školky a jiné aktivity pro děti. Ovšem vzhledem k tomu, že každých pár minut projel kolem peronu vlak vysokou rychlostí, padla i otázka na  jejich bezpečnost.

Zašlá sláva

„Je to místo poněkud odlehlé, ale dobře dopravně dostupné. Stavební charakter nemovitosti by měl být zachován. Budova by mohla sloužit nejen k občanským aktivitám, k setkávání mládeže a kulturním činnostem. Přeji si, aby po projednání záměru s veřejností přijalo konečné rozhodnutí o užití a správě zastupitelstvo,“ popisuje další radniční činitel – Ivan Hrůza (KSČM).

Takto vypadá Šlechtovka nedaleko nádraží:

Video
Video se připravuje ...

Šlechtova restaurace se dočká opravy Blesk TV

To samé si myslí i lidé. „Mě samotného dost mrzí, že nádraží zůstalo nevyužité. Dříve tu byla také skvělá hospoda, kam jsme chodili, a nyní nádraží jen chátrá a nechybí moc, aby budova dopadla stejně jako Šlechtovka,“ zoufá si pro Blesk.cz jeden z místních, Jan Brak.

Až bude rozhodnuto o využití stavby, teprve pak dojde k rekonstrukci. Do té doby není možné ani určit její cenu. Nádraží z  roku 1850 sloužilo svému účelu do  roku 2014, nyní je prázdné. 

Fotogalerie
4 fotografie