Testování nových laviček, košů a stojanů na kolo začalo s příchodem července. „U mobiliáře je velmi důležitá funkčnost, ale protože svým vzhledem poměrně značně určuje i ráz veřejného prostoru, je podstatná i estetická stránka,“ říká pro Blesk.cz primátorka Adriana Krnáčová. „Nové lavičky a koše vybíráme v mezinárodní designérské soutěži. Budu ráda, pokud si občané přijdou nový mobiliář osobně vyzkoušet,“ doplňuje.

Podoba má vycházet z charakteru a historie pražského prostředí a dotvářet pražské ulice a náměstí. Do budoucna bude vítězný návrh umisťován v ulicích, náměstích a parcích převážně v historickém jádru a širším centru Prahy. „Definitivního vítěze porota vybere v říjnu 2017. První prvky by se v ulicích mohly objevit v létě 2018,“ upřesňuje ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy Ondřej Boháč.

Od všeho něco

Důvodem pro výběr jednotného mobiliáře byla analýza, která ukázala na největší nedostatky vybavení pražských ulic. Lavičky, koše, zastávky a další jsou často zanedbané, nevhodně umisťované a v mnoha případech nekvalitní.

Na některých místech se o ně nestará nikdo, jinde je jich zase moc. Na I. P. Pavlova najdete rovnou čtyři různé typy košů hned vedle sebe. Právě nesourodost jednotlivých typů je další závažný problém. „Zjistili jsme, že jen v širším centru Prahy je neuvěřitelných 72 typů odpadkových košů. Z toho 48 v Pražské památkové rezervaci,“ říká Boháč.

Nahrazeny budou nejprve ty nejproblematičtější lavičky a koše. S výměnou se začne v centru města, postupně pak v celé Praze. Otestovat si lavičky, koše a stojany můžete v zahradě na adrese Vyšehradská 57. Vstup do areálu od Karlova náměstí zavírá přibližně v 18:00, vstup z Vyšehradské je otevřen nepřetržitě.
Fotogalerie
21 fotografií