Do soboty 15. července bude probíhat speciální měření na Libeňském mostě. Při zátěžových testech, které začaly v pondělí večer, odborníci zjišťují deformace během přejezdů dvou velkých vozidel o váze 40 tun. Ty po přemostění během testů jezdí maximálně rychlostí pět kilometrů v hodině.

„Testy nám mají říct, co most unese a jak se chová. Testy jsou netypické, jsou větší, než když proti sobě jedou dvě tramvaje. Začíná se nám rýsovat možnost, jak most opravit, jaká metoda bude nejlepší,“ uvedl přímo na mostě během prvního měřícího večera náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Libeňský most by měl zvládnout zátěž o váze 190 tun. Po ukončení série měření, která vždy během večera kompletně uzavře přejezd od 20:00 do 4:30 hodin, proběhnou ještě další kopané sondy a odborníci odeberou vzorky betonu.

Most z roku 1928 je dlouhodobě v havarijním stavu. „Velmi podrobně se zabýváme částmi v podzákladí, které ukázaly například to, že beton je napaden poměrně intenzivní síranovou korozí. Součástí našich prací je i to, že zkoušíme a připravujeme sanační metody,“ prozradil ředitel Kloknerova ústavu Jiří Kolísko.

Rekonstrukci Libeňského mostu v loňském roce schválilo pražské zastupitelstvo. Termín zahájení vlastních prací v současnosti není jasný.

Podívejte se, jak měření na Libeňském mostě probíhá:

Fotogalerie
19 fotografií

Zátěžové zkoušky na mostě proběhly také v první polovině loňského roku. Prohlédněte si, jak vypadaly tehdy:

Video
Video se připravuje ...

Zatěžkávací zkouška Libeňského mostu Pavel Lopušník