Desítky rozhořčených dotazů musel koncem minulého týdne řešit akvapark v Čestlicích. Důvodem ke stížnostem byla fotografie, kterou pořídil návštěvník. Na ní je vidět, jak se muslimka oděná v burkinách koupe s dítětem v bazénu.

Mnoho lidí se totiž domnívalo, že má na sobě oblečení, které nosí i přes den. Je tomu ale jinak. Burkiny jsou muslimské plavky určené právě pro ženy, které se dle jejich kultury musí zahalovat.

V Čestlicích k nim přistoupili velmi vstřícně. „Koupání v jakémkoliv venkovním oblečení je striktně zakázáno naším domovním řádem. (...) Zvláštním bodem jsou však novinky posledních let, jako například koupací trička nebo burkiny, tedy koupací oděvy zahalující větší část těla. Některé modely zakrývají i hlavu, což je vidět na pořízených fotografiích. Toto oblečení je vyrobeno z materiálu vhodného ke koupání. Jedná se o celosvětový trend, se kterým se nesetkáváme jen my v Aquapalace Praha. V tomto případě klientky nic neporušují,“ zní oficiální prohlášení vedení akvaparku.

Jednali bychom stejně

Vyjádření Aquapalace Praha navíc podporují i další bazény po Praze. „U nás se k zákazníkům chováme vždy demokraticky. Samozřejmě že lidé musí splňovat určité podmínky, ale pokud se jedná o oděv vyloženě ke koupání, tak bychom to řešili individuálně, ale nevidím v tom problém. Zachovali bychom se tedy stejně jako Čestlice,“ říká pro Blesk.cz vedoucí PR a marketingu Koupaliště Petynka Jan Blažek.

Vyjádření Aquapalace Praha
Autor: Facebook Aquapalace Praha

Stejně reagoval také ředitel Sportovního a rekreačního areálu Pražačka Václav Bartásek. „My jim to nemůžeme zakázat, pokud je toto oblečení nezávadné. Nelíbí se mi to, ale respektuji to. Nošení burkin je podle nás v pořádku a přistupovali bychom k tomu podobně jako Čestlice,“ říká. Nicméně žádný z oslovených bazénů se s tímto problémem ještě nesetkal, a zkušenosti s tím tedy nemá.

Názory lidí se však v mnohém různí. Někteří se žen zastávají. „Děkuji za lidské a věcné vyjádření. Pohoršení, které v 21. století vyvolává skutečnost, že nějaká žena nemá potřebu se předvádět téměř nahá, když si chce zaplavat, je mi skutečně záhadou. Přeji co možná nejméně zákazníků posedlých falešnou morálkou a nenávistí k jinakosti,“ napsal například Tomáš.

Jiní ale takto vstřícní nebyli. „Chodili jsme k vám po práci a s tím je teď konec. Dokud tam budou takto oblékané muslimky, přišli jste o dvanáct platících klientů. Doufám, že zjednáte nápravu a přestanete se ohánět nesmysly,“ popsal například Filip. 

Fotogalerie
11 fotografií

VIDEO: Jeden z nejkrásnějších bazénů na světě se nachází uprostřed Viktoriiných vodopádů: