Díky Tarifu Pražské integrované dopravy lidé výrazně ušetří zejména při pravidelném dojíždění mezi Kladnem a Prahou. Úspora by mohla být až poloviční. 

S jízdenkami Pražské integrované dopravy bude také možné přestupovat na kladenskou MHD bez dalšího doplácení. Při cestách mezi Prahou a Kladnem bude platit jízdenka PID ve všech autobusových linkách i na železnici. Už nebude záležet, s jakým dopravcem jedete.

„K zavedení integrace kladenské dopravy do Pražské integrované dopravy vedla komplikovaná cesta. Důvodem bylo, že se jedná o největší středočeské město a bylo tu několik ekonomických a technických problémů, které se ale nakonec podařilo vyřešit a termín 26. srpna by se už s největší pravděpodobností neměl měnit,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí ROPID Filip Drápal.

Nové číslování linek

V systému Pražské integrované dopravy budou nově zahrnuty veškeré autobusové linky mezi Prahou a Kladnem. Na hlavní linku s označením 300 mezi Nádražím Veleslavín a Kladnem přes Buštěhrad budou nově nasazeny kapacitní kloubové autobusy. Nejrychlejší spojení mezi Prahou a Kladnem zajistí rychlíkové liny 330 a 399, které budou také ukončeny na Nádraží Veleslavín.

Z Veleslavína pojede i zastávková linka 322, která také jako náhrada stávající linky A22 obslouží všechny obce na trase mezi Prahou a Kladnem (Kněževes, Středokluky, Makotřasy, Lidice, Buštěhrad a Hřebeč) včetně zajíždění na ruzyňské letiště. Ze Zličína pojede do Kladna linka 324 nahrazující stávající linku A24. 

Přímé spojení se Zličínem nabídne také linka 626 vedená přes Hřebeč nebo Přítočno do Jenče, kde bude přímo propojena s linkou 306 na Zličín. Jízdenky PID budou nově platit také na všech linkách kladenské MHD. Současně s integrací budou tyto linky přečíslovány, pro snadnou zapamatovatelnost jim až na výjimky zůstane stejná koncová číslice. Například linka 1 bude nově označena jako 601 a podobně.

Ušetřené tisíce korun 

Pravidelní cestující, kteří díky tarifu ušetří nejvíce, budou pro cestu mezi Prahou a Kladnem potřebovat třípásmový kupon, kdy je měsíční jízdné vyjde na 700 korun nebo čtvrtletní za 1800 korun. „Cestující, kteří jezdí mezi Prahou a Kladnem, budou moci přestupovat na MHD Kladno bez dalšího doplácení,“ říká mluvčí Drápal.

„Nejvíce na celém konceptu uspoří lidé, kteří jezdí pravidelně autobusy do Prahy. Měsíční jízdné je vyjde na 700 korun. Po Praze si budou moci pořídit roční kupón nejvýhodněji za 3 650 korun, čímž ve výsledku ušetří velké množství peněz,“ doplňuje Drápal. 

Linky mezi Prahou a Slaným a další linky v této oblasti by měly být integrovány v dalších etapách v průběhu roku 2018.

VIDEO: Začali opravovat Negrelliho viadukt. Co se pro cestující změnilo?