Tvrdí se, že základní kámen položil císař 9. 7. v 5:31, a to roku 1357. Jde o posloupnost lichých čísel. Dnes je dokázáno, že tomu tak být nemůže, mimo jiné proto, že ve středověku čas na minuty měřit neuměli. Jelikož se ale toto datum dobře pamatuje, bývá považováno právě za vznik mostu.

Oslavy začaly v neděli v 6:31 – o hodinu později kvůli zavedení letního času. Zahájila je fanfára. Tu trubači zahráli z ochozu Malostranské mostecké věže. Poté mostu požehnal Marek Pučalík z mnišského řádu Křížovníků s červenou hvězdou. Křížovníci měli od středověku pražské mosty na starost, vybírali mýtné a opravovali je.

Pro veřejnost připravila Praha komentované prohlídky mostu s průvodcem, uspořádala i několik plaveb takzvaným vodouchem, kdy se lidé podívali také do Čertovky.

Celou plavbu jsme vysílali živě na Facebooku Blesk.cz. Podívejte se:

Vybraní zájemci v neděli odpoledne sestoupili do šestého mostního pilíře. Ten je poté, co ho poškodily povodně v roce 1890, dutý, a tedy přístupný.

Oslavy vyvrcholí večer, před Rudolfinem budou od 21:30 promítat film Noc na Karlštejně. Tam se sice Karlův most neobjeví, ale pokocháte se jiným nádherným dílem z doby Karla IV.

VIDEO: Takto to vypadá v pilíři Karlova mostu:

Podívejte se i na fotky Karlova mostu:

Fotogalerie
23 fotografií