Kontaktní centra, zajišťující komplexní služby pro drogově závislé, jsou v metropoli v současné chvíli tři. Další zařízení poskytují například adiktologické služby nebo substituční léčbu.

Dvě kontaktní centra jsou v Praze 5. „Již dlouho se naše městská část snaží o přemístění některého z těchto zařízení na jinou městskou část, ale bezvýsledně,“ řekl ČTK radní Prahy 5 pro sociální oblast Petr Lachnit (ANO). Otevřenou drogovou scénu se podle něj nicméně podařilo ve spolupráci s policií a protidrogovými organizacemi v Praze 5 vymýtit.

Takto například vypadal zásah v Sapě:

Nedostatek kontaktních center kritizuje i Praha 1, kde se nachází třetí. „Není možné, aby tuto zátěž nesly dvě, tři městské části, a zbytek dělal, že problém neexistuje,“ uvedla mluvčí radnice Veronika Blažková. Magistrát by se podle radnic měl ve spolupráci se státem snažit o rozšíření sítě center. Městské části se shodují na tom, že nynější zařízení jsou bezproblémová a jejich zaměstnanci se samosprávou bezproblémově spolupracují.

Odpor obyvatel

Lidé se ale často bojí, co by taková centra přinesla do jejich městských částí, a proto proti tomu bojují. Už dříve s tímto nápadem přišla radnice Prahy 12, ale veškerá jednání se po kritice zpomalila a nové centrum začalo vznikat až téměř rok po prvních rozhovorech. Místní se bojí přesunu drogově závislých do jejich městských částí a také vyšší kriminality. Praha 5 se s tímto problémem ale například nepotýká.

Praha je dlouhodobě regionem s největším množstvím problémových uživatelů drog, kteří se sem často stahují ze zbytku republiky. Jejich počet se v roce 2015 pohyboval okolo 14.700, převážná většina si drogy aplikuje nitrožilně. Většinou jde o pervitin a opiáty.

Podle mluvčího pražských policistů Tomáše Hulana letos policisté zasahovali u několika desítek případů, souvisejících s drogami. „Jedná se o nelegální pěstírny marihuany a varny pervitinu, které provozují jak jednotlivci, tak organizované skupiny,“ uvedl. Doplnil, že se v metropoli stále častěji objevují nové drogy, často distribuované přes internet. „Jedná se jednoznačně o velice nebezpečné látky, které jsou nevyzkoušené a jejich konzumenti riskují v lepším případě zdraví, v horším svůj život,“ varoval Hulan.

Fotogalerie
21 fotografií