Dovolené o prázdninách s sebou nesou každý rok nemilá překvapení pro spoustu majitelů domů a bytů. Velkým vodítkem pro zloděje jsou sociální sítě. „Pamatuji si na případ, který se stal asi před dvěma lety, kdy celá rodina odjela na delší dovolenou do zahraničí,“ popisuje pro Blesk.cz policejní preventista Ladislav Beránek.

„Jejich děti poté na sociální sítě dávaly fotografie, jakou luxusní dovolenou mají a také, co mají doma v domě za drahé věci. To se následně stalo návodem pro skupinu zlodějů, která nepřítomnosti rodiny využila, a z domu odcizili vše, co se dalo. Na pozemku se dokonce několikrát otočili s dodávkou plnou věcí. V domě nenechali téměř nic, ukradli i věci, které se normálně těžko odnášejí a následně prodávají,“ pokračuje dále.

Vloupání do automobilů je jeden z nejčastějších trestných činů:

Bezpečnost na prvním místě

Policisté tedy apelují na většinu lidí, aby během svých dovolených nespojovali jejich fotografie na sociálních s konkrétní nemovitostí. „Je rozhodně důležité nespojovat nepřítomnost v domě s konkrétním místem. Existují také různé agentury, které se dají najmout na několik týdnů, kdy byt či dům zabezpečí a následně zařízení po dovolené odmontují,“ radí Beránek.

Samozřejmě pokud mají lidé bezpečnostní zařízení v bytech například na pohybové senzory, měli by nejdříve zkusit požádat před dovolenou a průběžnou kontrolu domu. V krajním případě poté mohou zavolat na policii, která může nemovitost v odůvodněných případech zkontrolovat.

„Samotný zámek většinu pachatelů neodradí. Lze využít bezpečnostní zámky, dveře, závory, alarmy, jiné elektronické zabezpečovací systémy. Je vhodné se obrátit na firmu, která poskytuje zabezpečovací systémy pro byty a domy. Mnohým pachatelům vloupání vadí dobrá viditelnost. Znamená pro ně vyšší riziko, že budou viděni. Proto k základnímu zabezpečení patří také dostatečné osvětlení,“ dodává na závěr policejní preventista.

Podívejte se na galerii fotografií zlaté mládeže z celého světa:

Fotogalerie
32 fotografií