Jako první se památce těch, které připravil o život komunistický režim, pokloní od 10:00 lidé u pomníku obětem komunismu na Újezdu. Mezi zúčastněnými nebude chybět ani ministr pro lidská práva Jan Chvojka, který bude mít projev.

Zhruba o tři hodiny později na oběti politických komunistických procesů vzpomenou lidé v areálu pankrácké vazební věznice, kde byla Horáková 27. června 1950 popravena za vykonstruované spiknutí a velezradu.

VIDEO: Závěrečná řeč Milady Horákové u soudu

Video
Video se připravuje ...

Závěrečná řeč Milady Horákové archív

Právnička a národně socialistická poslankyně Milada Horáková se účastnila protinacistického odboje, byla kvůli němu vězněna v koncentračních táborech. V roce 1949 byla zatčena a v červnu 1950 odsouzena ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti. Zároveň byla jedinou českou ženou popravenou při politických procesech v 50. letech. Kvůli své neústupnosti při svém soudním jednání se stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany.

Památku Horákové a dalších obětí komunismu připomínala už od minulého úterý týdenní kampaň platformy Bez komunistů.cz, která ji nazvala Jdu s hlavou vztyčenou. Odkazovala tak na slova Horákové, která je napsala v den své popravy. Lidé se do kampaně mohli zapojit mimo jiné i nošením pamětní stužky – konopného provázku jako symbolu oprátky. Od platformy si vzpomínkovou stužku převzala i dcera Milady Horákové Jana Kánská.

Dnes akce vyvrcholí na Kampě výtvarným happeningem s názvem Světlo pro Miladu Horákovou.

Fotogalerie
9 fotografií