První bazén by mohl vyrůst na náplavce už příští rok. „Nejspíš bude mezi Palackého a železničním mostem,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

Institut plánování a rozvoje (IPR) zároveň hledá další místa. Uvažuje se o Libni, kde by vyrostla ještě větší plovárna než na Rašínově nábřeží.

Existují dvě možnosti, jak by koupání mohlo vypadat. V prvním případě se město inspiruje Berlínem, kde bazén pluje na řece. Druhou variantou je, že město vytyčí v řece obdélník. „Do řeky by nebyla vložena samostatná nádrž, ale místo pro koupání by vymezily různé filtrační sítě. Plavalo by se tak v obyčejné říční vodě,“ uvedl mluvčí IPR Marek Vácha. Takto vypadá koupání například v dánské Kodani.

K podobě koupaliště se bude muset vyjádřit i Povodní Vltavy, které řeku spravuje. „Je to přece jen dopravní cesta a vše, co na ní zaparkuje, potřebuje povolení,“ dodala primátorka Krnáčová.

Podle ní vyjde postavení jednoho bazénu na 50 až 70 milionů korun. Provoz by pak zajišťovala specializovaná firma.

V Praze funguje několik běžných bazénů. V tomto díle Selfie z Prahy se podívejte, jak vypadá koupaliště na Petynce. Uvidíte i roztančené lidi v metru nebo muže, co běhal po městě jako opice:

Video
Video se připravuje ...

Vicemistryně světa roztančila metro! A po Praze běhá opice převlečená za člověka Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz