Centrum sociálních služeb Praha úspěšně pokračuje v projektu očkování psů bezdomovců, kteří na území metropole pobývají. Odbornou péči v rámci projektu poskytuje veterinářka Martina Načeradská.

Podle ní lidé bez domova často nemají své mazlíčky ani očipované, a tak se jí k očkování proti vzteklině podařilo získat ještě mikročipy a rozšířenou vakcínu, která mazlíčky chrání i proti parvoviróze.

„Bezdomovci přivedou pejska a já ho vyšetřím. Změřím mu teplotu, zkontroluju, jak vypadá. Pokud je v pořádku, naočkuju ho a pokud nemá čip, načipuju ho. Centrum sociálních služeb díky tomu ví, který pes kterého bezdomovce byl očkovaný a jaké má číslo čipu. Pokud se tedy pes například ztratí, sociální pracovníci mohou snáz zjistit, komu patří,“ vysvětlila redakci Blesk.cz postup a výhody této služby Martina Načeradská.

Dojemný návrat majiteli

Akce naposledy proběhla u noclehárny pro bezdomovce v Michli. Lidé bez přístřeší nezaplatí za uváděnou službu nic, vakcíny a čipy pro pejsky do projektu věnovala společnost Merial. Právě během posledního termínu očkování došlo k jednomu neuvěřitelnému setkání.

V Praze zdarma probíhá očkování a čipování psů bezdomovců, akce se konala už dvakrát.
Autor: Centrum sociálních služeb Praha

„Jeden bezdomovec se ujal pejska, kterého našel. Nedokázal dohledat původního majitele, ačkoliv byl očipovaný. Nám se to podařilo, protože s sebou nosím čtečku na čipy. Původní majitel si tedy pro psa přijel. Bylo to takové veselé a smutné zároveň, protože ten pán bez domova, co se o pejska staral, si na něj už zvyknul. Na druhou stranu pes svého původního majitele po příjezdu nadšeně vítal, to bylo krásné setkání,“ popsala dojemný příběh zvěrolékařka.

V současnosti Martina Načeradská společně s Centrem sociálních služeb Praha jedná o dalších termínech očkování mazlíčků pražských bezdomovců. Do konce roku by se akce měla konat ještě dvakrát až třikrát, nejbližší podle veterinářky proběhne během letních měsíců.

Podívejte se na fotografie z posledního očkování psů pražských bezdomovců:

Fotogalerie
8 fotografií

Jak vypadá svatba bezdomovců? Podívejte se v této epizodě pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Po Praze chodí nahé ženy: Kde a proč? A bezdomovci vyrazí na svatební cestu. Matěj Smlsal, David Vaníček