Trenky nad Hradem, »jaderný výbuch« v Krkonoších... To jsou jen některé z akcí, kterými se proslavil Filip Crhák (†42) z umělecké skupiny Ztohoven. Fotograf, výtvarník a profesionál v oboru digitální komunikace kromě Ztohoven stál také u základů české graffiti scény. Pod pseudonymem Philip Dvorský také fotil příběhy lidí a ulic po celém světě. Výrazně na sebe upozornil spolu s dalšími členy Ztohoven v roce 2007.

Skupina tehdy nabourala vysílání České televize a v ranním pořadu se objevil fiktivní atomový hřib v Krkonoších. Nejvíce však v souvislosti s výměnou prezidentské standarty na Pražském hradě za obří červené trenýrky. Soud trojici umělců nakonec potrestal podmínkou. Filip Crhák v uměleckém světě vystupoval pod různými jmény. Jako Čočkin, Tomáš Jasný či Philip Dvorský. Své graffiti podepisoval coby ZooM.

Video
Video se připravuje ...

Vzpomínkové video na Filipa (†42) ze Ztohoven: Takhle si ho zapamatují přátelé. www.phatbeatz.cz

Rozlučka, jak by si přál

Decentní, pokorné a skromné rozloučení proběhlo v hale Továrna v Dělnické ulici. Promítaly se černobílé fotografie, hrála tlumená hudba, lidé ve skupinkách popíjeli. „Z každého nápoje, který se na akci prodal, šla část rodině,“ uvedl blízký přítel zesnulého a jeho rodiny Aaron Günsberger, který se na pietní akci podílel.

Pomoc rodině

Aaron Günsberger mimo jiné na smutnou zprávu zareagoval zřízením transparentního účtu, na který mohou lidé posílat finanční příspěvky pro Filipovu rodinu. „Peníze budou použity výhradně jako pomoc pro jeho pozůstalé, nikoli například na úhradu škody vzniklé při instalaci na Hradě,“ upřesnil Günsberger. Číslo transparentního účtu, na který lze přispět pozůstalým: 000000-3042056153/0800. Podle informací už lidé zaslali okolo 50 tisíc korun.

Video
Video se připravuje ...

Červené trenýrky na Pražském hradu - umělci Ztohoven Ztohoven.com

Neviděl syna

Umělec po sobě zanechal přítelkyni se dvěma dětmi (10 let a 14 dnů). Mladší z nich už neměl ani možnost vidět. Narodilo se totiž v době, kdy už byl Filip Crhák v nemocnici a po vážné nehodě bojoval o život. Osudnou se mu nakonec stala embolie.