Pokud vyrazíte do pražského centra, můžete si být téměř jisti jednou věcí: určitě potkáte holuba. Tito ptáci si tak zvykli na přítomnost lidí ve svém okolí, že jim nedělá žádný problém pohybovat se v bezprostřední blízkosti kolemjdoucích.

Tato skutečnost funguje i v opačném směru a Pražany holubi v centru metropole nemohou překvapit. Přesto by si lidé měli být vědomi toho, jaké riziko kontakt s na ulici žijícím holubem – případně jeho trusem – může znamenat.

Co konkrétně holubi v Praze mohou přenášet? „Jde o celou řadu zoonóz, například salmonelóz. Zdravotním rizikem je i výskyt parazitů, kteří nepříjemně sají na člověku. Mezi nejčastější zástupce patří klíšťák holubí nebo štěnice ptačí. Při kontaktu s trusem holubů může dojít k alergické reakci, která se obvykle projevuje jako zánět očí a sliznic,“ vysvětluje šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek.

Je to nebezpečný odpad, braňte se

Odborníci zároveň nabádají, aby lidé nepodceňovali úklid po holubech ve chvíli, kdy například zaneřádí svými výkaly balkon. Pokud je výskyt exkrementů vyšší, hygienici nabádají k použití respirátoru, ochranných brýlí a rukavic. Ptačí trus navíc nepatří do klasické popelnice, ale lidé by k němu měli přistupovat jako k nebezpečnému odpadu.

Praha si uvědomuje, že vysoký výskyt holubů v ulicích města je problém, který je potřeba řešit. V rámci preventivní ochrany se proto používá umísťování různých hrotů, sítí a lanek, které se podle tiskového mluvčího magistrátu Víta Hofmana nacházejí například také na Karlově mostě nebo Staroměstské radnici.

„Někde lze využít speciální nátěry, které omezí destrukční vliv holubího trusu na fasády, ale nelze je aplikovat na památkové objekty a sochy. Nátěry fasád jsou hrazeny v rámci běžné údržby. Místně se také proti holubům na Letišti Václava Havla používají dravci, jejich užití v centru města se v minulosti neosvědčilo. Důležitá je likvidace holubího trusu, mrtvých jedinců a vajec. Tyto práce dělají speciální asanační a deratizační firmy,“ uvedl dál k problematice Vít Hofman.

Od poloviny roku 2008 v Praze navíc platí vyhláška o čistotě, která mimo jiné zakazuje také krmení zvířat na veřejných prostranstvích.

Velký problém s hejnem holubů měl jeden z domů v Holešovicích. Záležitosti se věnovala tato epizoda pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Pražská zastávka smrti! Ruší stánek s nahým prodavačem. A jak zatočí s holubím domem! Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček