Veřejná wi-fi bývá často pomalá. Ovšem zastávky v Praze, které toto připojení k internetu nabízejí, jsou jasnou výjimkou.

„Wi-fi má dosah 50 metrů od zastávky. A ten internet funguje tak dobře, že dokonce sousedící domy se mnohdy na něj připojují, protože jejich domácí internet placený je mnohdy pomalejší než ten na našich zastávkách,“ popsal místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS). V této městské části najdete wi-fi zdarma na Husinecké.

Připojit se je snadné. Nemusíte ani zadávat žádné přihlašovací údaje. Jen si najdete na svém zařízení síť WiPrague (5GHz). Poté se vám otevře obrazovka, kde stisknete „Pokračovat na internet“ a můžete surfovat.

Film za pár minut

„Je to opravdu velká rychlost, to znamená třeba stahování i některého filmu nebo velkých dat probíhá opravdu v minutách,“ dodal Bellu.

A skutečně. Poslat soubor o velikosti 100 MB trvalo jen 40 vteřin. A film, který má velikost 1,4 GB, se podařilo stáhnout za pouhých osm minut.

Zatím funguje v Praze téměř třicet wifi zastávek, mimo jiné na zmíněné Husinecké, dále na Jindřišské nebo na náměstí Míru. Do konce roku jich bude tři sta.

V tomto díle Selfie z Prahy se podívejte na pokus, jak rychle wi-fi na zastávkách funguje. Uvidíte i uličku ve Střešovicích, která připomíná Zlatou uličku na Hradě:

Video
Video se připravuje ...

To je krása: Další zlatá ulička v Praze! A nové zastávky MHD: Umí rychle stahovat i filmy Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!