V posledních deseti letech byl pohled na Třešňovku, kdysi nádherné místo pro trávení volného času, spíše utrpením. To si však uvědomil i magistrát a za čtyři miliony korun ji zrevitalizoval.

„Byla to úplně zarostlá oblast, kde se nedalo projít. Byly tu všude skládky, odpadky, mezi tím bezdomovci, vypadalo to nevábně a neutěšeně,“ řekla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Podle ní bylo ze sadu odvezeno 100 tun odpadků. „Vůbec nechápu, jak sem mohli bezdomovci natahat 100 tun, ale je to tak,“ dodala.

V letních dnech jsou procházky parky oblíbené:

V sadu je ponecháno 300 suchých ořezaných torz třešní pro živočichy. „Je tu široké spektrum bezobratlých, brouků, ploštic, blanokřídlých,“ doplnil magistrátní specialista péče o chráněná území Jiří Rom.

V sadu byla opravena páteřní cesta, kterou doplňují menší pěšiny. Část z nich tvoří cyklokrosovou trasu, na které se pořádají i závody. Tráva nebude udržovaná jako v parku, ale sečená dvakrát ročně. Také se tam budou pást ovce a kozy, poprvé tu byly loni.

Sad, který byl založen před druhou světovou válkou, zarostl poté, co se na přelomu 80. a 90. let minulého století přestal udržovat. Hlavní město se stará o celkem 65 hektarů revitalizovaných sadů, do kterých bylo vysazeno přes 2500 ovocných stromů.

Fotogalerie
6 fotografií