Hlavní město chce vybudovat velkokapacitní parkovací dům na Zličíně. Stavba domu až pro 2000 aut se bude nacházet mezi oběma velkými nákupními středisky. Začátek prací by mohl být už příští rok, s dokončením se počítá v roce 2019, avšak za ideálních podmínek.

„Terminál by byl napojený přímo na stanici metra. Provozovala by ho městská společnost Trade Centre Praha, která už dostala na starosti například správu osvětlení. Město chce stavbu financovat s pomocí evropských fondů,“ řekl pro Blesk.cz radní Karel Grabein Procházka (ANO).

Podívejte se na záznam části tiskové konference:

1,5 miliardy korun

Celkem by obrovská stavba vyšla na 1,5 miliardy korun. „Tato částka je však velice předběžná a je to jen hrubý odhad,“ doplňuje Procházka. Dobrou zprávou pro všechny dojíždějící je, že dům by sloužil hlavně jako P+R parkoviště, tedy výhradně pro mimopražské řidiče.

Ti po zavedení modrých zón v okrajových částech Prahy musí parkovat až za jejich hranicemi, na což si následně stěžovali rezidenti.

Dvě možnosti

Navrženy jsou dvě varianty kapacity – v první pojme objekt 2000 osobních vozů, ve druhé 1500 a k tomu 60 až 100 autobusů, nejvíce však 150. Problémem by však mohlo být zvýšení dopravy v této oblasti, která je už nyní vytížena a lidé stojí v kolonách i desítky minut.

„Chceme projekt připravit ve spolupráci se soukromou firmou Č. R. s.r.o., která zpracovala pro Prahu 13 studii celé lokality i s návrhem domu a má pronajatou část pozemků. V souvislosti se stavbou domu by bylo nutné vybudovat nové komunikace a rozšířit některé stávající, včetně dvou mostů,“ dodává nakonec radní.

Podívejte se na vizualizace, jak by parkoviště mělo vypadat, i na fotky parkujících aut u obchodního centra, kde už je stání po určité době zpoplatněno:

Fotogalerie
25 fotografií