Radotín nedostane příspěvek od hlavního města na žádný z jeho projektů. Tak by se dalo shrnout usnesení rady, která rozhodovala o přerozdělení peněz z obrovského přebytku Prahy ve výši tří miliard korun. Některé radnice však na peníze nedosáhly.

Hanzlíka (ODS) podle jeho slov nejvíce štve, že nedostal od vedení města žádnou dostatečnou odpověď. „Na magistrát jsem zadal několik dotazů, avšak jejich odpovědi mě zdaleka neuspokojily a nechápu, podle jakého klíče se peníze rozdělovaly. My a několik dalších radnic jsme nedostali nic a mě by zajímalo, proč tomu tak je,“ popisuje starosta redaktorovi Blesk.cz.

V Radotíně plánují například novou aulu školy.
Autor: Praha 16, Borek Strádal

„Sví lidé“

Podle vedení Radotína je celé přerozdělení peněz účelové. „Finanční prostředky z přebytku hospodaření hlavního města za rok 2016, určené pro všechny pražské občany a městské části, šly pouze „pro své“ politické představitele, kteří jsou ve vedení některých pražských městských částí,“ spekuluje Hanzlík. 

Podobně jako Praha 16 dopadla i velká radnice z Prahy 2, Praha 17 nebo Praha-Čakovice a další. „Dotčené městské části ani nebyly vyzvány, aby předložily své projektové záměry. Nechápu, jak je možné, že některé městské části inkasují stamiliony nebo desítky milionů a některé vůbec nic,“ pokračuje Hanzlík.

Magistrát se však brání. „Máme 57 městských částí a logicky nemůžeme pokaždé uspokojit všechny. Pracovní skupina vyhodnotila projekty, které jednotlivé městské části dodaly, a ty smysluplné doporučila Radě ke schválení. Rozdělované peníze z přebytku navíc nejsou jediné prostředky, které od nás z magistrátu městské části dostávají. Ještě v tomto roce budou téměř jistě podpořeny další projekty,“ popisuje radní Eva Kislingerová (ANO). 

„Upřednostňování na bázi politické příslušnosti je čirý nesmysl. Přebytek byl rozdělen i mezi městské části, které nemají zastoupení v magistrátní koalici – dobrým důkazem toho je Praha-Zbraslav, která od nás dostala na dva projekty 30 milionů korun,“ dodává. S tím ale Radotín nesouhlasí a podle zákona o svobodném přístupu k informacím bude žádat o dostatečné vysvětlení magistrátu zřejmě ještě před létem. 

Fotogalerie
6 fotografií