Krásný dům s číslem popisným 501 v roce 1918 přešel do vlastnictví státu, který ho dál pronajímal. Bydlela v něm spousta významných lidí. Od roku 1798 do1803 Josef Dobrovský, národní buditel, historik a zakladatel slavistiky, od 1929 do 1941  historik umění a významný památkář Zdeněk Wirth. Samozřejmě známý herec a divadelník Jan Werich, ten vilu obýval v letech 1945 až 1980, od 1946 do 1948 Jiří Voskovec, žil v ní také přední český básník Vladimír Holan.

Velká voda

Nájemníky z domu vyhnala povodeň, která se přes hlavní město prohnala a zanechala za sebou katastrofální následky v roce 2002. Vila měla po povodních zatopené přízemí a byla v dezolátním stavu. Po velké vodě dostala novou střechu, omítky i okna. Vnitřek se oprav dočkal až v roce 2015, kdy se ve vile začali pohybovat dělníci. Ve čtvrtek 15. června 2017 proběhla kolaudace a vilu si tak mohla k pronájmu převzít Nadace Jana a Medy Mládkových.

Kulturní festival

Nově zrekonstruované prostory Werichovy vily ožijí už tento víkend 17. a 18. června od 10 hodin, kdy v ní proběhne komorní kulturní festival. „Oba dva dny, ostatně stejně tak jako celá činnost Werichovy vily, se budou odehrávat ve znamení našich významných hereckých a kulturních postav, Voskovce a Wericha. Na tomto víkendovém festiválku si každý najde to své – divadlo, hudbu, poezii nebo třeba výtvarné a divadelní workshopy. Věříme, že festival přiláká co nejvíce lidí, protože Werichova vila si zájem nepochybně zaslouží,“ uvedl k tomu předseda Správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

Fotogalerie
5 fotografií