Na několika místech v Praze plavou v akváriích rybičky jménem Garra rufa. Například na Václavském náměstí je dokonce propagují ve výloze. Lákavá atrakce, při které malé rybky v akváriu oždibují odumřelou kůži z nohou člověka, bývá oblíbená zejména u turistů. Malé sladkovodní kaprovité ryby nemají zuby, a tak může jít o příjemnou proceduru.

Odborníci z hygienické stanice ale ze zdravotního hlediska nejsou příznivci tohoto druhu pedikúry. „Riziko přenosu infekce buď z ryb na člověka, nebo z člověka na člověka skrze vodu a ryby, případně z vody samé, nelze vyloučit. Proto nemohu takovou proceduru doporučit,“ upozornil šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek.

Nejnovější výzkumy dle odborníků navíc uvádějí, že pedikúra prostřednictvím ryb může být nebezpečná nejen pro lidi s oslabenou imunitou, komplikace může přinášet také pacientům s lupénkou. Rybičky mohou podle různých studií přenášet atypické mykobakteriózy nebo plísně.

Vodu ani rybky nelze čistit

Vzhledem k tomu, že v akváriích žijí živí tvorové, není logicky možné vodu chemicky dezinfikovat tak, jak to musí dělat provozovatelé umělých bazénů. Nástroje pro běžnější druhy pedikúry je zrovna tak nezbytné čistit, ale ani takové opatření není u malých rybek možné provádět. Nebezpečná může být i samotná voda, kam lidé noří svoje nohy po někom předchozím: žádnou adekvátní prevenci nelze provádět, protože malí „kapříci“ by uhynuli.

Britská zdravotnická organizace Health Protection Agency navíc upozorňuje na mnohem závažnější rizika, která jsou s rybí pedikúrou spojená. Během této aktivity totiž podle zahraniční studie může dojít k přenosu infekce HIV a žloutenky typu B. Riziko takové nákazy je však v porovnání s výše uváděnými komplikacemi zanedbatelné, nicméně na teoretické rovině existuje.

Pražská hygiena v souvislosti s využíváním rybek Garra rufa v metropoli dosud neeviduje žádné stížnosti. Jedním dechem ale odborníci v hlavním městě dodávají, že tato skutečnost může být do značné míry zkreslená tím, že takovou pedikúru využívají hlavně turisté, kteří často krátce po takové aktivitě opouštějí hranice naší země.

Podívejte se na rybičky ve výloze na Václavském náměstí v Praze: