Policie squattery nechala na střeše přes noc, aby oni nebo zasahující policisté neutrpěli v případné snaze dostat je pryč zranění. Uvedl to policejní mluvčí Tomáš Hulan s tím, že se je k odchodu snažili přesvědčit i policejní vyjednavači. Zadržení lidé jsou podezřelí z přestupku, po výslechu je ale měla policie propustit.

Squatteři v prohlášení ke své akci mimo jiné uvedli, že tím chtějí upozornit na to, že „stát přehlíží krizi bydlení“. Když objekt v sobotu odpoledne obsadili, vyvěsili z oken transparenty, například s nápisem „Město pro lidi, ne pro zisk“ a provolávali hesla jako „Bydlení je právo“. Z oken také vystřelili několik rachejtlí.

Podívejte se na reportáž z místa:

Video
Video se připravuje ...

Zásah těžkooděnců v centru Prahy: Squatteři obsadili budovy, odpálili i ohňostroj Matěj Smlsal, Lukáš Červený, Aktu.cz

Mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka řekl, že objekt, který patří státu, převzal úřad zhruba před rokem a půl. „Vzhledem ke skutečnosti, že o něj projevil zájem magistrát hlavního města Prahy, probíhají jednání o směně. Tedy v žádném případě nejde o objekt, který by snad byl záměrně nevyužit, jak se objevilo na internetu,“ uvedl.

Policie o zásahu rozhodla, když jí jak zástupce ÚZSVM, tak magistrátu řekli, že squattery v domech nestrpí.

„Ty osoby, které tam násilně vnikly, jsou tam protiprávně,“ řekl mluvčí ÚZSVM Ležatka.

Podívejte se na fotky, jak to u domů večer a v noci vypadalo:

Fotogalerie
19 fotografií