Už v den jeho jmenování proti novému řediteli protestovali odboráři z knihovny, podle nichž Martin Kocanda nemá náležité odborné znalosti. Kocanda vystudoval teologii, speciální pedagogiku a práva. Patnáct let působil ve věznicích, nejprve jako dobrovolník Vězeňské duchovenské péče a posléze jako jeden z prvních tří vězeňských kaplanů. Je ale přesvědčen o tom, že knihovnu nemusí řídit knihovník.

Knihovníci kritizují jeho prohlášení o tom, že je nutno primárně řešit investiční výstavbu, případně mzdy. Vadí jim, že podle jeho slov to vypadá, že v odborné oblasti žádné problémy neexistují. 

„Jsme přesvědčeni, že problém Národní knihovny je mnohem hlubší a dotýká se především plnění jejích základních funkcí,“ uvedli předsedové Ústřední knihovnické rady, Sdružení knihoven a Svazu knihovníků a informačních pracovníků.

„O prohlášení jsem nového ředitele informoval. Řekl, že to bude pro něj podklad pro vyjednávání s ministerstvem kultury a pro přípravu rozpočtu,“ sdělil jeden ze signatářů, předseda knihovnické rady Vít Richter.

400 tisíc knih v bednách

Kritická situace s nákupem knih podle něj trvá od roku 1997. Od té doby dostává NK na nákup literatury 15 milionů korun ročně, částka se nezvýšila navzdory inflaci. V bednách nepřístupných uživatelům je podle nich dnes uskladněno 400 tisíc knihovních jednotek.

Knihovníci opět kritizují opuštění ideje nové budovy a převážení statisíců knih mezi Klementinem a depozitářem v Hostivaři. V NK podle knihovníků není potřebná infrastruktura na to, aby byly shromažďovány a zpřístupňovány elektronické knihy a časopisy, a dochází tak k rozsáhlým ztrátám kulturního a vědeckého dědictví. NK není schopná ani zpřístupnit digitalizované knihovní fondy tak, jak to umožňuje autorský zákon.

Stávková pohotovost trvá

K prohlášení se nový ředitel Kocanda nevyjádřil. Mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková odkázala na jeho dřívější vyjádření, kde komentoval aktuální situaci.

„Po seznámení se s personální situací v knihovně jsem přesvědčen, že je potřeba zařadit i tuto otázku mezi hlavní priority, a to nejen v otázce výše platů. Ty jsou nepochybně nejdůležitějším motivačním prvkem, ale určitě ne jediným. Věřím, že společně s kolegy i zástupci odborů se podaří situaci zlepšit,“ sdělil například po jednání se šéfkou odborářů Annou Machovou, které se konalo minulý týden.

Machová uvedla, že jednání bylo věcné a bude pokračovat. „Nicméně jsme zatím hrozbu stávkové pohotovosti neodvolali,“ informovala.

Jak to vypadá v barokním sále Národní knihovny, díky němuž získalo Klementinum od čtenářů cestovatelského portálu Borepanda titul nejhezčí knihovny světa? Podívejte se v tomto díle Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Zkusili jsme žebrat v Praze: Dopadlo to hrozně! A tajné komnaty Klementina. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček