Antikonfliktní tým Prahy 1 měla na začátku druhého červnového víkendu podle všeho čekat další rušná noc: ve 23 hodin začali noví strážci pořádku operovat v Dlouhé ulici a hned měli napilno. V historickém centru metropole dle očekávání postávaly hloučky lidí, které zákaz kouření vyhnal z provozoven na čerstvý vzduch. Oblast, kterou má hlídka na starosti, se „pyšní“ největší koncentrací restauračních zařízení v rámci pražského centra.

Ve skupinkách po třech se členové týmu dali do práce. Kromě řešení situací kolem kouření na ulicích ale mají na starosti mnohem víc – potlačují jakékoliv konfliktní události a rušení nočního klidu. Když proto kolem procházela početná a výrazně hlasitá skupina cizinců, antikonfliktní tým k nim hned přiběhl a začal sebejistě kráčející dav umravňovat.

Ačkoliv rozjařené skupiny cizinců připomínaly spíš dobře naladěné fotbalové fanoušky po vítězství svého týmu, dařilo se vášně krotit. Od alkoholem posilněných kolemjdoucích se dokonce směrem ke členům antikonfliktního týmu začaly ozývat cizojazyčné omluvy. Jakmile se ale někteří opilí lidé dostali mimo dosah hlídky, začali opět pokřikovat.

Podívejte se, co řešil antikonfliktní tým v centru Prahy v pátek večer:

V akci hlídky příliš dlouho nevydržely. Během několika minut totiž začalo v Praze čím dál intenzivněji pršet. Vzhledem k tomu, jak do té doby bylo v centru metropole hlučno, musel místním obyvatelům déšť přijít jako spása. Hluk totiž prakticky utichl a lidé zmizeli z ulic. Antikonfliktní tým mezitím našel útočiště pod jedním ze stromů.

Práce pro uváděné udržovatele pořádku končí vždy ve čtvrtek, pátek a sobotu až ve 4 hodiny ráno, tentokrát tomu ale bylo jinak: podle aktuální předpovědi počasí totiž mělo v Praze propršet víc než polovinu z plánované doby, a tak se pro tentokrát hlídka rozpustila už po 30 minutách korzování po ulicích.

Pár minut po zahájení akce bylo hned nutné krotit vášně zahraničních návštěvníků Prahy.
Autor: Blesk.cz

Pokud se o vyloženě nepříznivém počasí ví s předstihem, může antikonfliktní tým celou akci odvolat předem a hlídku realizovat v náhradním termínu, tentokrát ale došlo k přerušení operativně. A v sobotu večer vyrazí do ulic nanovo.

Prohlédněte si, co všechno antikonfliktní tým Prahy 1 za půl hodiny stihl:

Fotogalerie
12 fotografií