Potkat psy můžete v části, kam si jdete vyzvednout kufry po příletu. „V současné době slouží na našem úřadu 14 psů specializovaných na narkotika, tabákové výrobky, bankovní hotovost a zvířata chráněná úmluvou CITES. To znamená různé želvy, hadi, ale mohou to být i výrobky z nich, ne přímo živé zvíře,“ popsal v pořadu Selfie z Prahy Aleš Brynda, který je kynologem celního úřadu Praha-Ruzyně.

Základním výcvikem, který trvá přibližně čtvrt roku, procházejí zvířata v Heřmanicích. „Dojde tam k navtiskání látky té dotyčné komodity, co bude pak pes vyhledávat v praxi,“ popsal kynolog.

Psovod vyrazí se psem mezi cestující a postupně mu ukazuje na všechna zavazadla. Zvíře přičichne, a pokud nic nenajde, jde dál. Pokud ale pašované zboží objeví, začne buď štěkat, nebo naopak úplně zamrzne a nikdo s ním nehne. 

Úlovků měli na pražském letišti už spoustu. „Byl to například kokain v gramofonových deskách, kde se ho našlo asi 2,4 kilogramu. Nebo osm kilo kokainu v jiné části kufru a tak podobně. Často schovávají drogy také do dvojitého dna,“ popsala mluvčí celního úřadu Šárka Miškovská.

„Máme tady také případy polykačů, kteří to mají ve svých tělesných dutinách. Jak muži, tak ženy,“ dodala Miškovská.

Na reportáž, jak pes hledá drogy v zavazadlech, se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Barevná show ve fontáně: Hraje 50 odstínů i Star Wars! A jak nám psi prohledávají kufry. Matěj Smlsal

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!