Záběry jako z akčního filmu, které však ukazují drsnou realitu, vznikly ve spolupráci pražské policie a magistrátu hlavního města Prahy. Mezi teroristou a šíleným střelcem není podle policie žádný rozdíl. Každý z jiného důvodu, ale oba chtějí zabít co nejvíc lidí, a proto chce ukázat široké veřejnosti, jak se bránit a jak si zachránit při útoku život.

Podívejte se na videospot: 

Video
Video se připravuje ...

Jak reagovat při útoku střelce? Policie představila nový videospot. Policie ČR - Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy

Útěk – úkryt – boj

Autoři se inspirovali v zahraničí, kde již teroristé vraždili, a odborníci propracovali takzvané cesty k přežití. „Jsou založeny na třech krocích: útěk – úkryt – boj,“ uvedl spoluautor spotu, policejní preventista Ondřej Penc. V případě takovéhoto útoku policisté doporučují místo obrany boj a popřípadě i likvidaci agresora. „Není-li šance na únik, ani úkryt, může se stát, že to ve finále nebude o obraně, ale o střetu,“ připustil ředitel pražské policie Miloš Trojánek.

Nebuďte zvědaví

Proč Češi potřebují radu, jak se chovat v přítomnosti střelce? Informace jsou podle odborníků důležité proto, aby lidé nepropadli v takové situaci panice nebo »nezamrzli« a byli schopni utéct. A je tu ještě jeden čistě český důvod – zvědavost. „Ve světě, kde tyto útoky již proběhly, lidé místo toho, aby se běželi podívat, co se stalo, tak se snaží zachránit a utíkají od místa incidentu pryč. My máme stále spíš tendenci si vše natáčet a fotografovat,“ dodal Penc.

Jak reagovat, když se kolem střílí?

Utíkej

* Můžete-li, utečte únikovou cestou.

* Svoje věci a cennosti nechte tam, kde jsou.

* Pokud je to možné, pomozte ostatním s útěkem.

* Varujte ostatní před vstupem do nebezpečné zóny.

Schovej se

* Nemůžete-li utéct do bezpečí, najděte místo, kam se schovat.

* Zamkněte nebo zablokujte dveře.

* Schovejte se za pevné předměty.

* Přepněte svůj telefon do tichého režimu, zůstaňte potichu.

Bojuj

* Je-li váš život v přímém ohrožení, bojujte!

* Snažte se zneškodnit střelce.

* Jednejte rychle a násilně.

* Použijte jakékoliv předměty, které se dají využít jako zbraně.

* Jednejte maximálně efektivně.

Když dorazí bezpečnostní složky:

* Zůstaňte v klidu a poslouchejte instrukce.

* Ruce držte vždy ve viditelné pozici.

* Vyvarujte se křiku a divoké gestikulace.

* Mějte na paměti, že pomoc zraněným je na cestě.

Volej 158

Linku pomoci 158 volejte vždy až z bezpečí. Operátorovi vždy v první řadě sdělte, kde jste a co se děje.

Nejrizikovější místa

»Aktivní střelec« volí místa s vysokou koncentrací osob, například obchodní centra, náměstí, dopravní uzly, turisticky vyhledávané cíle atd. Oběti si vybírá náhodně, rukojmí nebere a nevyjednává.

Rok a půl práce

Na projektu autoři pracovali bezmála rok a půl. Spot se natáčel 24 hodin v komerční budově v Praze 10 a trvá pět minut 45 vteřin.

Fotogalerie
13 fotografií