Po dvou dnech zavedení zákazu kouření v restauračních zařízeních se natvrdo instituce i majitelé barů setkávají s důsledky nařízení. Kromě udávání kouřících hostů si lidé stěžují hlavně na hluk a v neposlední řadě nepořádek. Nedopalků v ulicích přibývá a současné úklidové firmy tak zdaleka nestíhají čistit ulice nejen Prahy.

Právě kvůli tomu radnice Prahy 5 svolala schůzku mezi radnicí, městskou i státní policií, hygienou a provozovateli. Na místě zástupci „represivních“ orgánů odpovídali na otázky majitelů hospod a vymezovali si pravidla.

„Provozovatelé se dozvěděli, jak budou reagovat na nový zákon, a i nám za radnici to pomohlo. Jsem rád, že jsme to zorganizovali. Provozovatelé chtěli vědět, jakým způsobem budou postupovat represivní orgány a kde jsou hranice, když jim například nebude chtít odejít host, který kouří, a jaké jim hrozí pokuty,“ vysvětluje pro Blesk.cz starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Úklid je pro starostu jednou z priorit. „Radnice je připravena také díky této schůzce a víme, na koho se obracet. Jsme připraveni jednat s provozovateli a najít nějaké řešení. Není to jen o kouření, ale i o nepořádku a jsme připraveni uklízet častěji,“ dodává Richter.  

Policie chce být vstřícná

Časté dotazy majitelů restaurací jsou na „přepadové“ kontroly od policie. Ta ale veškerá taková tvrzení odmítá. Podle zástupce Policie ČR Davida Körnera nepřichází v úvahu, že by policie pořádala na kuřáky v restauracích hon, podle něj se bude chovat k novému zákonu stejně, jako se chová k ostatním. Podobně reagovali i zástupci městské policie, kteří zdůraznili, že budou provádět intenzivnější kontroly rušení nočního klidu, ale žádné přepadové akce do restaurací se konat nebudou.

Zajímavé však pro provozní restaurací bylo, že jakýkoli personál musí hosty upozornit, že porušují zákon, jinak riskují pokutu. Když host neuposlechne, je potřeba zavolat městskou policii. Pokud by tento proces neproběhl a kontrola zjistila, že někdo v podniku kouří, dostal by pokutu i provozovatel restaurace.

Své zkušenosti popisuje i provozní restaurace Lokal blok na Smíchově Lucie Rybářová. „Když ještě nebyl v platnosti tento zákon, tak jsme jej zavedli sami. Nejdříve jsme museli lidi upozorňovat, ale většinou to respektovali a neměli jsme problém, nyní to bude pro restaurace jednodušší,“ popisuje. A vysvětluje, že alespoň v Praze tímto zákazem hosté neubyli. „Zákazníci nám v té době neubyli a nemyslím si, že by tomu mělo být jinak,“ shrnuje na závěr.  

Fotogalerie
20 fotografií