Na Den dětí iniciativa Bez komunistů.cz opět připomíná zvěrstva, která se děla během první dekády vlády komunistického režimu v Československu. Často jen několik dnů staré děti vězeňkyň z lágrů končily mrtvé v masovém hrobě v Ďáblicích. Nikdy se jim nedostalo řádného pohřebního obřadu, nikdy nikdo neobjasnil, kolik lidí a kdo přesně tady za nepředstavitelných okolností našel místo svého posledního odpočinku.

Dojemná pieta

V den konání pietní akce dětský hřbitov v Ďáblicích navštěvovaly také skupiny pražských žáků a studentů. Petr Marek z platformy Bez komunistů.cz jim vyprávěl příběhy odboje za druhé světové války, ale také neméně hrozivé události, které se děly po totalitním převratu roku 1948.

Přítomnost u hrobů dětí z 50. let, které žily tak krátkou dobu, na náctileté žáky evidentně dolehla. Některé dívky měly slzy na krajíčku, všichni poté v pietní atmosféře zapalovali u náhrobků svíčky.

„Děti dokážou velice dobře vnímat ty základní emoce a rozdíl mezi dobrými a zlými věcmi – kolikrát mnohem lépe než někteří dospělí,“ uvedl Petr Marek, který se svou platformou osvětu vzhledem k událostem druhé poloviny 20. století v Československu u mladých lidí podporuje. Je podle něj zarážející, že více než čtvrt století po pádu totalitního režimu se stále v občanské nauce ve školách tomuto tématu nevěnuje systematicky víc pozornosti.

Na hřbitově v Ďáblicích stále leží možná až tisíce lidských ostatků bez identifikace.
Autor: Daniel Vitouš

Bude exhumace?

Dlouhé roky se lidé, kterým situace kolem nevyřešené otázky dětského hřbitova v Ďáblicích není lhostejná, snaží dovolat nápravy v této kauze. Platforma Bez komunistů.cz volá po archeologickém průzkumu této lokality tak, aby bylo jasně stanoveno, kolik lidí a pokud možno, kdo přesně na místě leží.

Poslechněte si rozhovor s Petrem Markem:

Zkušenost s existencí podobného masového hrobu má také sousední Polsko. Na rozdíl od situace v Praze se však tomuto místu ve Varšavě lidé věnují se vší úctou a důležitostí, kterou si válečné a totalitní oběti zaslouží. Daří se tam dokonce identifikovat konkrétní zemřelé osoby.

„Znamenalo to, že jejich příbuzní přišli dobrovolně odevzdat svou DNA. Také se už někteří dočkali toho, že byl nalezen třeba jejich táta nebo dědeček či další příbuzní. Věnuje tomu velkou pozornost i polská vláda a polští prezidenti. Výzkum začal za prezidenta Lecha Kaczyńského, probíhal i přes minulého a současného prezidenta, kteří také archeologické práce několikrát navštívili. Příbuzní, které se podařilo nalézt, budou nyní důstojně pohřbení. Listiny předává příbuzným přímo prezident v historickém paláci,“ uvedl k situaci v Polsku Petr Marek.

Další informace k exhumacím v Polsku hledejte ve videu:

Ďáblický hřbitov se v letošním roce stal nově kulturní památkou. Také tuto změnu by iniciativa ráda využila k tomu, aby se u nás podařilo něco podobného jako ve Varšavě. Podle Petra Marka je nyní při nejmenším jisté, že dětský hřbitov se nikdo nepokusí zrušit a vytvořit zde cokoliv jiného. K vlastní exhumaci lidských ostatků a identifikování obětí je to ale ještě dlouhá cesta, kterou by bylo vhodné dokončit.

Pietní akt, při kterém děti zapálily svíčku dětem dávno zemřelým:

Fotogalerie
14 fotografií