Pražský magistrát si je vědom problémů, které protikuřácký zákon rozhodně přinese. Nejde jen o hluk, ale také nepořádek. Den před účinností zákona tak zahájila Praha 1 kampaň proti zahazování nedopalků kuřáky na chodníky.

„Je důležité se v rámci začátku platnosti zákona zaměřit na čistotu životního prostředí. Nedopalky obsahují množství škodlivých látek a kontaminují přírodu, což si málokdo uvědomuje. Právě na to má kampaň Chceme čisté město upozornit,“ uvádí pro Blesk.cz radní Jana Plamínková (STAN).

Vytipovaná místa

Týmy, které budou rozdávat letáčky a cigaretové krabičky, se budou soustředit na centrum města, kde dochází k největšímu počtu přestupků. Pohybovat se budou mezi ulicemi V Kolkovně, Vězeňská, Široká a náměstí Republiky. Na každé místo zamíří jeden tým.

Součástí kampaně je upozornění na výši pokut, které mohou lidé za odhazování nedopalků dostat. Finanční trest může narůst až na pět tisíc korun. „Konzultace s městskou policií probíhaly a oni budou jednat tak, jako by se jednalo o jakékoli jiné hlášení. Na městskou část Praha 1 dopadnou negativní následky zákona zřejmě nejsilněji. Proto do ulic vyrazil i antikonfliktní tým,“ popisuje zástupce starosty Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD).

Letáčky do schránek

Lidé naleznou ve svých schránkách také letáčky, které informují rezidenty o připravovaných opatřeních. Kampaň je zaměřena jak na české návštěvníky metropole, tak i na zahraniční turisty. Materiály jsou proto dvojjazyčné, česky i anglicky.

Antikonfliktní tým zřízený Prahou 1 je zatím vnímaný spíše negativně. Lidem hlavně vadí, že oproti slibům, že se bude jednat o různorodé lidi jiných věkových kategorií, zatím skupina vypadá jako několik vyhazovačů. Hodek to okomentoval slovy, že o spolupráci a výběr lidí se postarala externí agentura.

Strážníci očekávají rušení klidu

V souvislosti se zahájením platnosti protikuřáckého zákona se pražští strážníci nechystají provádět záměrné prohlídky v restauračních zařízeních. Podle tiskové mluvčí Ireny Seifertové však počítají s výskytem případů porušování nočního klidu, protože lidé budou chodit kouřit ven před hospody.

„Cílené kontroly kvůli zahájení platnosti protikuřáckého zákona neplánujeme. Budeme ale pochopitelně reagovat na případná oznámení hostů nebo hostinských,“ upřesňuje Seifertová.

Fotogalerie
23 fotografií