Ve čtvrtek 25. září v 7 hodin ráno začali odborníci demontovat kalendárium z budovy Staroměstské radnice v Praze. Náročné a nezbytně přesné zacházení s historickou památkou trvalo více než dvě hodiny. Teprve poté kruhovitý objekt bezpečně dosedl na povrch Staroměstského náměstí.

Po kalendáriu zůstala na stěně radnice díra. Tu odborníci zakryli provizorní fotografickou tapetou tak, aby turisté a Pražané alespoň náznakem mohli vidět kulturní památku v celé své původní kráse.

Poslední okamžiky stávajícího kalendária na budově Staroměstské radnice v Praze.
Autor: Daniel Vitouš

Kalendárium bude pryč minimálně rok. Po tu dobu s ním budou pracovat restaurátoři, úpravy lidé poznají na první pohled: umělecké dílo totiž kompletně změní svůj vzhled. Stávající kalendárium pochází z roku 1945. Umístili ho sem naši předkové poté, co Staroměstskou radnici zasáhlo bombardování. Autorem původního kalendária je Josef Mánes, tento originál se v současnosti nachází v Muzeu hlavního města Prahy.

Mnoho rozdílů

„Toto kalendárium je vzhledově naprosto rozdílné od originálu. Odborníci proto udělají novou desku a malíř, který na svou práci potřebuje minimálně rok, vytvoří novou malbu podle původního kalendária,“ upřesnil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podívejte se na průběh celé demontáže kalendária:

Rozdílů oproti Mánesovu kalendáriu je podle magistrátu celá řada. Například na dnes už prakticky neviditelná jména na kruhovité desce neukazovala ručička v horní části, ale anděl pomocí nástroje ve své ruce. Jde o další ze série kroků, které povedou k tomu, že celá Staroměstská radnice bude vypadat stejně jako v 19. století. Po restaurátorském zásahu bude navíc kalendárium na první pohled zářivější.

Dříve na kalendárium nedošlo

„Dneškem začíná ta asi nejviditelnější etapa rekonstrukce. Kalendárium je viditelně ve špatném stavu. Po 70 letech od jeho umístění po vybombardování radnice je evidentní, že je potřeba s tím něco udělat. Během rekonstrukcí, které probíhaly v letech 1994 a 2005, na kalendárium nedošlo,“ prozradil radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

Na Staroměstské radnici demontovali kalendárium orloje: Lidé ho po návratu nepoznají.
Autor: Daniel Vitouš

Právě probíhající etapa rekonstrukce Staroměstské radnice skončí závěrem letošního roku. Následně navážou další fáze oprav, kompletní předání díla Pražanům se stále podle Jana Wolfa plánuje na září 2018 k oslavám výročí 100 let od vzniku Československa. Celá akce vyjde na téměř 50 milionů korun.

Prohlédněte si náročnou práci odborníků na kalendáriu Staroměstské radnice:

Fotogalerie
23 fotografií