Na crowfundingovém portálu potřebuje získat 180 tisíc korun. V současné chvíli, kdy mu do konce kampaně zbývají pouhé čtyři dny, vybral jen 36 % z potřebné částky. Chuť uspořádat akci pro lidi je natolik silná, že se kavárník Kobza rozhodl sdílet kontroverzní fotku, kterou by přilákal pozornost.

Na své facebookové stránce tak zveřejnil snímek, na kterém mu přirození zakrývá jen krabice. „Přátelé, já vím, že je to nechutné. Ale JÁ CHCI PRO VÁS USPOŘÁDAT Malostranské dvorky, ALE NECHCI U TOHO PŘIJÍT O KALHOTY. Náklady jsou to nemalé. Akce je bez vstupného. Nenechte mě v tom...,“ připsal k fotce.

Ten projekt není pro mne nebo pro Piána na ulici. Je pro lidi,“ vysvětloval svůj počin Kobza.  Cílem akce je umožnit lidem podívat se na místa, kam se běžně nedostanou. „Takže je, abych tak řekl, tak trochu každého z nás. A kdo ví, třeba z toho vznikne taková obnovená tradice a příští rok se vrhneme na jiné město, jiné místo,“ pokračoval.

 

Jak to všechno začalo?

Myšlenka se Ondřejovi zrodila v hlavě, když se loni toulal Malou Stranou se spisovatelem Petrem Stančíkem a kamarádem básníkem Bogdanem Trojakem. Tehdy se ocitli v útrobách domů, kde bydlel a tvořil Egon Bondy, což Kobzu velmi nadchlo. „Každopádně, Malostranské dvorky se odehrály již v minulosti, v roce 1981 proběhl na dvorcích Malé Strany týden, během kterého zde vystavili svá díla umělci jako Gebauer, Jetelová, Suška. A na ten my částečně navazujeme,“ vysvětloval kavárník.

Co nás čeká?

Pokud se povede vybrat potřebná částka, čeká vás vystoupení 30 umělců. „Ono kromě toho, že se můžete projít dočasně otevřenými dvorky, také chceme, aby se lidé mohli zaposlouchat třeba do vážné hudby nebo poesie,“ prozradil. „Zdá se mi, že takhle, třeba u nějakého textu nebo hudby, se člověk může stát třeba i citlivějším k vnímání celého toho prostoru. Nově jej poznat, procítit a něco jiného zažít,“ sdílel svůj koncept, který vznikne, jen pokud jej lidé podpoří.

Pokud vás akce zaujala, můžete ji podpořit zde.

Naposled Kobza otevřel dveře na střechu Lucerny, která doposud veřejnosti nebyla přístupná. Pomozte mu realizovat i tento projekt.

Video
Video se připravuje ...

Kobza ukázal světu střechu Lucerny. Komunitní zahrady se Praha dočká snad za tři roky. Eva Fornálová