Slavnostní představení takzvaných keramických sofa z různých barev se změnilo v posměšky na stranu radnice Prahy 6. Po nedávné kritice starosty za placený článek v Playboyi je ale tentokrát středem zájmu místostarosta Polách.

„Umístit dvě velmi drahé pohovky do těchto míst není úplně systémové. Doporučila bych raději většinu laviček, které jsou na Praze 6, opravit nebo umístit nové. Červený vrch je téměř opuštěný, chodí tam pár studentů a jinak nikdo jiný. Ta na Petřinách je naopak na tak rušném místě, že bych nikomu nedoporučovala sedět v blízkosti tolika projíždějících aut,“ popisuje redaktorovi Blesk.cz zastupitelka Prahy 6 Marie Kubíková.

Video
Video se připravuje ...

Pohovky na Praze 6 kritizuje velké množství lidí. Stály asi půl milionu. Tadeáš Provazník, Blesk Praha

Kultivace prostoru?

Radnice má však zcela jiný názor. „Ten hlavní impuls bylo oživení veřejného prostoru. To to dílo splňuje dokonale, jelikož v sobě snoubí funkci užitnou a také uměleckou stránku. Zpestřuje veřejné prostranství, které v těchto lokalitách nebylo atraktivní. Obě místa byla vybrána proto, že jsou exponovaná a jde o místa, která nejsou známá v Praze 6,“ uvádí mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

To si ale nemyslí mnoho rezidentů. „Alespoň budou mít bezdomovci před supermarketem kde spát,“ myslí si jedna z komentujících na sociálních sítích. „Jak vyhodit čtvrt milionu? Pořídit uměleckou lavičku s výhledem na supermarket a kontejnery,“ popisuje další. „Když už jsme za to umění vyhodili tolik peněz, mělo by být umístěné někde jinde,“ myslí si o záměru Rudolf.

Dvě sedačky za cenu 70 laviček

Přitom každá z pohovek stojí vysokých 240 tisíc korun. Celkem tak vyšly obě radnici na asi půl milionu korun. „Ta částka je přímo úměrná tomu, že jde o originální umělecké dílo. Je v tom zahrnuta výroba i instalace na místo. Pokud by se tato místa neosvědčila, je možné je následně přesunout do jiné lokality,“ dodává Martin Churavý.

Autorkou keramických sofa je Alexandra Koláčková, kterou proslavily venkovní relaxační a herní prvky nejen v Česku, ale i v Evropě.

„Domnívám se, že ta cena je velmi vysoká. Zvláště v současné době, kdy se omezuje péče o zeleň a neinvestuje do městského mobiliáře,“ zakončuje Kubíková. Navíc by místo nich radnice dokázala pořídit více jak 70 nových laviček. Průměrná cena jedné se pohybuje mezi třemi až sedmi tisíci korun. Polách se k situaci nemohl vyjádřit, jelikož je již několik dní na jednání v zahraničí. 

Fotogalerie
14 fotografií