Kandidáti na ocenění za počin roku vzešli z ankety na webových stránkách platformy. Vedení PROUDu z nich vybralo pět finalistů. Mezi nimi byl právník Petr Kalla. Zastupoval muže, který žil v registrovaném partnerství a na rozdíl od svobodného gaye či lesby nemohl adoptovat dítě. Ústavní soud zákaz adopce pro registrovaného partnera či partnerku pak zrušil. 

Video
Video se připravuje ...

Gay, jehož příběh v Česku zrušil zákaz adopcí. S partnerem chce založit rodinu. Tomáš Polák, Lukáš Červený

Dalším z nominovaných byla organizace Ara Art za poradenství Romům a Romkám, spolek Transparent za uspořádání konference o právech transsexuálů a Magdalena Skřivánková za činnost na podporu rodičovství gayů a leseb. Cenu nakonec získala Maxová za „osobní nasazení při prosazování novely zákona o registrovaném partnerství jak ve Sněmovně, tak v médiích“.

 

Ocenění za celoživotní přínos dostal Karel Mrnka. V 90. letech založil spolek UCHO tety Vilemíny, který pořádal na Olomoucku setkání, výlety, besedy a další akce pro komunitu. Vydával také časopis, vyšlo 49 čísel. Organizace dvakrát ročně v Olomouci zajišťovala také výjezd speciální osvětové tramvaje s prevencí nemoci AIDS, upřesnil Laně.

Zaměstnavatelem roku se stala podruhé společnost Vodafone. Podle poroty má jako jedna z mála firem samostatný dokument, který se týká práv a situace zaměstnanců LGBT. Například rodičovské benefity jsou i pro gaye a lesby. Mediální cena připadla organizaci Amnesty International za sérii dokumentů o životě gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů.

Duhovou anticenu protiPROUD za projevy nenávisti a homofobie pořadatelé za loňský rok neudělili. „Vhodných kandidátů a kandidátek je v naší společnosti zatím stále víc než dost, nechceme ale dávat mediální prostor někomu, kdo šíří nenávist a dezinformace,“ zdůvodnil rozhodnutí jeden z jednatelů platformy Zdeněk Sloboda.

Cenu PROUD dává každý rok v den boje proti homofobii. Letos ji uděloval už pošesté. Ceremoniál se odehrál tentokrát v rezidenci nizozemského velvyslance.