U Stavovského divadla v Praze sedí „Plášť svědomí“, tedy socha, která může svým vzezřením nápadně připomínat postavu „Nazgûl“ z trilogie Pán prstenů, případně mozkomora z Harryho Pottera. Na Senovážném náměstí pak naleznete sousoší čtyř soch s názvem „Čeští muzikanti“, které vyobrazuje vztah našeho národa k hudbě. Postavy jsou v tomto díle roztančené do odvážných, divokých pozic.

Další, nedávno umístěnou sochou na území Prahy, je figurální plastika Franze Schuberta ve vnitrobloku AMU na Malostranském náměstí. Všechna tato díla mají jedno společné: jejich autorem je Anna Chromy, která se narodila v Českém Krumlově, ale většinu života prožila v zahraničí. U jejích soch se turisté často rádi fotografují.

Na akademii protestují

Právě umístění poslední jmenované sochy na půdu AMU letos na jaře opět rozdmýchalo debatu o těchto uměleckých dílech. Poté, co došlo k darování sochy Franze Schuberta do vnitrobloku na Malostranském náměstí, se část akademické obce vysoké školy v protestním dopise ohradila vůči jejímu umístění.

Socha, která zapříčinila protest: Franz Schubert na zahradě AMU
Autor: Daniel Vitouš

„Anna Chromy je odbornou veřejností vnímána jako autorka, jejíž tvorba se pohybuje na hranici kýče, nebo často za touto hranicí. Kunsthistorici Zdeněk Lukeš a Zuzana Krišková dokonce sochy Chromy považují za jedny z nejhorších pomníků v Praze vůbec,“ uvádějí autoři protestního dopisu Martin Blažíček a Tomáš Procházka.

V dopise se nachází také zmínka, která kritizuje způsob umísťování těchto soch do veřejného prostoru. Podle kritiků se tak děje bez transparentní soutěže, takzvanou taktikou „darovanému koni na zuby nehleď“.

Co na to odborníci?

„To se nedá nevybavit. Nechtěl bych tyto sochy hodnotit, každopádně obecně sochy ve veřejném prostoru by měly podléhat nějaké diskuzi a architektonické soutěži,“ vyjádřil se k sochám redakci Blesk.cz designér Maxim Velčovský.

Plášť svědomí u Stavovského divadla: Socha připomíná postavy ze světa fantasy.
Autor: Daniel Vitouš

„Mně se socha u Stavovského divadla líbí, líbí se mi i sousoší na Senovážném náměstí, díla mi připadají pěkná. Spíš by mi vadil způsob umísťování. Veřejný prostor nemůže být skladištěm pro dary, ať jsou hodnotné, nebo ne,“ uvedl architekt Petr Kučera.

Zůstane dílo na akademii?

„Sochu Franze Schuberta získala AMU. Mohla o ni zažádat spousta lidí, Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze zažádala jako první, a tak ji dostala darem. Dílo se sice nachází na území Prahy 1, ale ve vnitrobloku školy,“ vyjádřila se k situaci tisková mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Podívejte se na kontroverzní sochy a jejich umístění:

Vedení AMU se o vzniku protestního dopisu dozvědělo na základě dřívějšího novinářského dotazu.

„Zájem a péče o veřejný prostor je právem každého člena akademické obce AMU. Vzhledem k tomu, že byl podnět zaslán členům Umělecké rady AMU a Akademického senátu AMU, vedení AMU projedná tento podnět na obou grémiích a na základě tohoto projednání a v souladu s vůlí akademické obce bude jednat s vedením Hudební a taneční fakulty AMU,“ dodala k celé situaci mluvčí akademie Tereza Petáková.

Prohlédněte si vybraná díla Anny Chromy v Praze:

Fotogalerie
16 fotografií