Výstaviště v Holešovicích se může těšit na celou sérii změn. Praha vybrala definitivní vzhled nové vstupní brány, která bude vidět jenom někdy. Půjde totiž o systém sjíždějících tyčí, které budou od sebe vzdálené zhruba 15 centimetrů.

„Tento návrh se mi mimořádně líbil z toho důvodu, že velice vhodným způsobem naplnil naše zadání. To znamená, že propojil vnější prostor s vnitřním prostorem Výstaviště. Projekt navrhuje sjíždějící plot. Pokud tam nebudou zpoplatněné výstavy, plot zmizí. Dojde tím k propojení Stromovky s Výstavištěm,“ popsala primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

V oblasti vstupního prostoru se také díky změně výrazně omezí takzvaný reklamní smog. Poutače se budou nacházet na dvou „kubusech“, které budou součástí vstupní konstrukce. „Termín realizace nové vstupní brány je plánován na příští rok a projekt bude stát přibližně 15 milionů korun,“ dodala Krnáčová.

Letní kino „bez zvuku“

Vůbec nejbližší novinka na Výstavišti bude dočasná. Příští týden ve středu 17. května na místě startuje provoz letního kina s nafukovacím plátnem. Kolemjdoucím bude připadat, že se na místě promítají němé filmy. Každý z návštěvníků kina totiž bude plátno sledovat s nasazenými sluchátky na uších. Okolí proto nebude projekce filmových hitů nijak rušit. Pokud bude počasí příznivé, plánuje se provoz kina až do září.

Nová konstrukce, na kterou se umístí reklamní poutače.
Autor: Rozvojové projekty Praha

Tím však nové radovánky na Výstavišti Holešovice zdaleka nekončí. Pražané dostanou příležitost půjčit si zde gril a věnovat se dalším volnočasovým aktivitám. „Ještě v letošním roce otevřeme griloviště, začneme budovat vodní biotop, vznikne bikrosová dráha nebo park vodních sportů a her,“ uvedl radní pro oblast správy majetku Karel Grabein Procházka (ANO).

Co bude s novým křídlem?

V horizontu dalších let se také plánuje provizorní zprovoznění nového křídla pro samotné vystavovatele. „Levé křídlo se bude stavět odhadem v relaci tří let. Před třemi měsíci jsme vybrali architektonickou kancelář, která bude dělat projektovou dokumentaci a všechny potřebné úkony k tomu, aby bylo vydáno stavební povolení. To bude trvat zhruba 450 dnů, kancelář má tedy zhruba rok a čtvrt na to, aby tyto dokumenty dala dohromady,“ vysvětlil radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

Vizualizace vzhledu na nově nazývaném Výstavišti Praha
Autor: Rozvojové projekty Praha

Zvenku má nové křídlo vypadat stejně jako v době vzniku roku 1891. Uvnitř se však budou nacházet nejmodernější technologie. Cílem je, aby bylo v tomto křídle možné pořádat několik akcí najednou, aniž by se vzájemně rušily.

Změna loga a názvu

V neposlední řadě získává Výstaviště nové logo. Jeho vzhled se inspiroval konstrukčními elementy budovy paláce s důrazem na detaily a prvky typické pro areál včetně propojovacích cest. Snaha přiblížit se návštěvníkům vedla k tomu, že se provozovatelé rozhodli opustit stávající logo, které vyobrazovalo jen siluetu Průmyslového paláce. Zároveň se novým oficiálním názvem prostoru stalo Výstaviště Praha.

Podívejte se na vizualizace plánovaného vzhledu Výstaviště:

Fotogalerie
7 fotografií

Výstaviště je dějištěm mnohých festivalů. Takhle to žilo loni na Asian Festu:

Video
Video se připravuje ...

Festival Asian Fest v pražských Holešovicích přilákal tisíce lidí. Tadeáš Provazník