Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral poznamenal, že každoroční oslavy výročí Pražského povstání se konají, protože je dlužíme těm, kteří v bojích položili své životy.

Podobný dluh je podle něj i vůči dalším generacím obyvatel České republiky, kteří budou hledat pevný bod, o který by se mohly v dějinách opřít.

Odmítl, že by Pražské povstání vzhledem ke svému načasování na konci války bylo zbytečné, jak někdy zaznívá. Povstalci podle něj svým bojem zachránili po celé Evropě řadu životů.

Štěch: Památky by nejspíš byly zničeny

Ve stejném duchu se vyjádřil i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Podotkl, že Pražské povstání bývá často zlehčováno. „Jenže tehdy situace vypadala jinak,“ poznamenal s tím, že Němci počítali, že se dokážou bránit o dva týdny déle, což by znamenalo mnohem více obětí na životech.

Připomněl také, že plánovali v Praze svou obranu, kvůli které by významné památky v centru města nejspíš byly zničeny. Za důležité zároveň označil, že se národ během květnových událostí dokázal stmelit.

Posteskl si, že v současné době je národ rozdělen. Jedna část národní cítění podle něj zneužívá při šíření xenofobie, druhá pak vlastenectví považuje za nemravné slovo a srovnává s nacismem. „Přetahují se o většinu, která je uprostřed. To je nezdravý stav," řekl Štěch.

Přišli i podporovatelé Sobotky

Na pietě vystoupil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Připomínáme si zde na tomto místě zásluhy desítek tisíc lidí, kteří v květnu roku 1945 bojovali za svou vlast tady v Praze, ale také na řadě dalších míst naší republiky, v Čechách a také na Moravě,“ řekl Sobotka.

Ve svém projevu zmínil nejen padlé povstalce, ale i jejich blízké. Po osvobození se tak podle něj mezi lidmi mísil smutek s radostí.

Sobotkovi na pietu přišlo vyjádřit podporu několik jednotlivců v jeho počínání ve vládní krizi a ve snaze o odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Podívejte se na fotky z uctění památky:

Fotogalerie
8 fotografií

Paní Ludmila popsala smrt tatínka během Pražského povstání. Podívejte se na video, které natočili žáci školy v Praze 11: