V pražských Dolních Chabrech vznikl nový developerský projekt s názvem Nové Chabry. Loni na podzim proběhlo v městské části referendum, ve kterém místní obyvatelé odhlasovali, že si nepřejí navyšování nově vznikajících obytných domů v rámci projektu.

Několik měsíců poté se začaly projednávat návrhy na změnu územního plánu, které by umožnily novou výstavbu ve stejné oblasti. Lidé se znovu začali obávat, že příliv nových obyvatel zkomplikuje dopravní obslužnost, nebude stačit kapacita místních vzdělávacích institucí a situace se stane neúnosnou.

Změnu řeší už pět let

Podle starosty Miroslava Maliny nejsou tyto návrhy žádnou novinkou. „Jde o návrhy změn již z let 2011 a 2012. Návrhy na změnu územního plánu jsou naprosto běžné. Obnovení historické komunikace V Kratinách je navrhováno pro zlepšení dopravní obslužnosti okolních domů a odvedení části dopravy z centra Chaber. Tak jak je v územním plánu v současné době cesta stabilizována, přináší městské části řadu problémů,“ uvedl starosta. Součástí obnovení uváděné polní cesty má podle vyjádření být i napojení cyklostezky.

Další dvě změny jsou podle Miroslava Maliny návrhem dvou soukromých vlastníků pozemků, které prošly řádně jednáním chaberského zastupitelstva. Starosta zdůrazňuje, že v současnosti radnice preferuje individuální výstavbu rodinných domů, po které volají i místní iniciativy.

Sídliště se nebojte

„Názor lidí vnímáme a respektujeme. V Dolních Chabrech není v plánu žádná další vysokopodlažní výstavba a ani ji nehodláme povolit. Kdo říká něco jiného, tak si vymýšlí. Podporujeme další postupný rozvoj v oblasti rodinných domů, což plně koresponduje s oběma návrhy předloženými Zastupitelstvu hlavního města Prahy,“ popsal Miroslav Malina.

Návrhům na změnu územního plánu v Chabrech se ve svém dubnovém projednávání právě zastupitelstvo magistrátu věnovalo. Došlo k jejich vyjmutí s tím, že během května se záležitosti budou věnovat nejprve pražští radní, a teprve poté se věc vrátí k projednání zastupitelstvem.

Střet zájmů?

Během posledního jednání promluvily k pražským zastupitelům dvě členky zastupitelstva Dolních Chaber Barbora Floriánová (TOP 09 a nezávislí) a Alena Hájíčková (Chabry – místo pro život). Případnou změnu územního plánu kritizovaly s tím, že se obávají střetu zájmů na radnici Dolních Chaber. Místostarosta a předseda stavební a dopravní komise Josef Malý (Volba pro Chabry) je totiž zároveň spolumajitelem pozemků, kterých se případné změny týkají.

„Zastupitelky Hájíčková a Floriánová přečetly na jednání mnoho lží a polopravd. Určitě tu nebudu obhajovat kolegu Malého. Je však veřejně známé, že pan Malý pochází z rodiny chaberských statkářů, a z toho pramení, že vlastní mnohé pozemky. Věnuje se také stavební problematice a všechny tyto informace měli zastupitelé naší městské části k dispozici. Jako závažné bych viděl, že obě zastupitelky se změnami souhlasily, obě je v letech 2011 a 2012 odhlasovaly a nyní veřejně rozhlašují, že změny zastupitelstvem ani neprošly,“ řekl starosta.

Dopravě se má ulevit

Radnice Dolních Chaber podle jejího vedení už nyní provádí kroky, které mají z hlediska dopravy a školní docházky směřovat ke zlepšení situace.

„Pro lokalitu Beranov jsme prosadili výstavbu západního připojení do ulice K Ládví, která by měla značně ulehčit Kobyliské. Městská část se stane v letošním roce vlastníkem nově postavené mateřské školy pro zhruba 70 dětí a každoročně podáváme žádosti o dotace na dostavbu Základní školy Spořická. Letos jsme například získali z magistrátního rozpočtu dvacet milionů korun,“ uzavřel Miroslav Malina.

Fotogalerie
23 fotografií