Za rok a čtvrt by mělo být hotovo. Na Císařském ostrově se staví obrovský, převážně podzemní komplex, který bude čistit odpadní vodu z pražských domů. Předpokládané datum dokončení je 7. srpna 2018, poté bude novou vodní linku čekat roční zkušební provoz.

Na místě se voda bude čistit jak mechanicky, tak biologicky. Fyzické nečistoty odstraní v hale, která jako jediná z celého komplexu zůstane nad povrchem země. Voda s biologickým znečištěním poputuje dál.

„Hladové“ bakterie

V následujícím procesu se využije působení bakterií, které se laicky řečeno nechají „vyhladovět“. Dalšími reakcemi na sebe tyto složky ve vodě „nabalí“ chemické znečištění, čímž ztěžknou a nečistotu bude možné z vody odstranit před samotným vypuštěním tekutiny bez škodlivin do Vltavy.

Obří konstrukce vznikne převážně pod zemí a nad ní se objeví zeleň.
Autor: Daniel Vitouš

„Začínají se montovat technologie, což je ta nejdražší část. Letos je na stavbu vyčleněno zhruba 2,8 miliardy korun v rozpočtu hlavního města. Je to největší stavba, kterou teď město dělá. V letošním roce na něj půjde největší díl peněz, dohromady je to 5,8 miliardy bez daně,“ prozradila přímo na místě během prohlídky pražská radní Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN).

Zmizí nepříjemný zápach

Čas od času se v okolí čističky stává, že lidé evidují linoucí se nepříjemný zápach. Může za to stávající vodní linka. „Nová vodní linka bude celá zakrytá a vzduch bude stavbu opouštět přes filtry. Ve staré lince jsou odkryté nádrže včetně biologické části čistírny,“ vysvětlil redakci Blesk.cz původce občasných nevábných vůní Jiří Rosický, ředitel provozní divize Pražské vodohospodářské společnosti (PVS).

Podívejte se, jak to vypadá na povrchu i v podzemí tohoto komplexu:

Po zprovoznění nové vodní linky v příštím roce dojde k převedení většiny odpadní vody právě do těchto míst a díky tomu se zdroj zápachu značně omezí. „Uvažuje se navíc rekonstrukce stávající vodní linky. Jednou z variant je, že bude zakrytá. Teoreticky skončí stavba nové linky v polovině příštího roku, poté potrvá rok zkušební provoz, takže roku 2019 bude nová linka schopná plného provozu. Stávající vodní linka by tedy mohla do rekonstrukce roku 2020,“ uvažoval Jiří Rosický s tím, že toto řešení občasný zápach z oblasti Dejvic a Troji odstraní definitivně.

„Jsem přesvědčená, že za rok a čtvrt bude hotovo. Výstavba začala o čtyři měsíce později, protože se musel odvézt materiál z původní čistírny. Hledali jsme termín mezi tím, než se na místě zahnízdí ptáci a než se vyklidí netopýři po zimním spánku. Bylo poměrně náročné získat od stavebního úřadu povolení, kromě toho se musely ještě dělat úpravy na plavební komoře Podbaba,“ popsala důvody zdržení radní Jana Plamínková.

Prohlédněte si nejnovější snímky ze stavby nové linky čistírny odpadních vod a vizualizaci finální podoby:

Fotogalerie
22 fotografií