Odvolání městské části a dalších dvou spolků proti výstavbě nového pavilonu goril v Zoo Praha bylo nedůvodné. Tento verdikt redakci Blesk.cz potvrdil i starosta městské části Praha-Troja Tomáš Bryknar (Trojský kůň 2014).

Radnice od odboru informaci obdržela, podle starosty však zatím pouze formou e-mailu, nikoliv oficiální zprávy. V tento okamžik nechtěl Tomáš Bryknar konkrétní stanovisko k verdiktu nijak rozvádět s tím, že bude uveřejněné později.

Nový pavilon goril v horní části zoo by měl nahradit současný pavilon, který nevyhovuje především kvůli umístění ve spodní části zoo ohrožené povodněmi. Prostory v plánovaném pavilonu jsou dvou až trojnásobné ve srovnání se současným pavilonem. Vedle chovné skupiny se tak počítá s tím, že by zde byla umístěna také skupina samců nevhodných pro chov.

Pavilon by měl mít rozlohu 2500 metrů čtverečních a navzdory částečnému zapuštění by měl být deset metrů nad terénem, řekl starosta městské části Praha-Troja. „Pozemky pod usedlostmi Hrachovka a Sklenářka jsou jedno z posledních údolí kolem Vltavy. Domníváme se, že stavba takového objemu tam nepatří,“ doplnil.

Zoologická zahrada s odvoláními zásadně nesouhlasí. „Záměr stavby nového pavilonu je zpracován kvalitně s veškerou odbornou erudicí, což ostatně dokládají vyjádření relevantních orgánů. Nový pavilon je velmi citlivě navržen i s ohledem na krajinný ráz, který nijak nenarušuje,“ uvedla už dříve na svém facebookovém profilu.

Letos investuje zoo přes 110 milionů

V úterý 2. května zároveň v Troji probíhala prezentace Zoo Praha, během které zahrada představovala místním obyvatelům svůj generel. V průběhu přednášky měli lidé získat jasnější představu o tom, jak se zoo bude rozrůstat v horizontu dalších let.

Zoologická zahrada chce letos investovat přes 110 milionů korun. Téměř polovinu, 50,5 milionu korun, budou stát opravy restaurace Gaston s novým sociálním zařízením. Peníze půjdou také například na expozici exotických ptáků (16 milionů Kč), opravy zpevněných cest a plotů (12,4 milionů Kč) a na chytré odpadkové koše (6,5 milionu Kč). V příštích pěti letech by mohla zoo investovat přes 800 milionů.

Zoo Praha přivítala v dubnu 60miliontého návštěvníka. Na reportáž i zážitek, který mu vedení připravilo, se podívejte v tomto díle Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Našli jsme unikát: Jediný větrný mlýn v Praze! A místo, odkud spouští zkoušku sirén. Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz