Historické budovy, architektonické skvosty nebo proslulé bary s levným alkoholem. O Praze se dá informovat na tisíc způsobů. Zcela originální smysl pro humor však mají v bruselském Parlamentariu, které navštíví miliony lidí ročně. O Praze se tu dozvíte, že zde pravděpodobně onemocníte. Nemusíte se však strachovat, zpoplatněné lékařství EU turistům proplatí.

A právě tímto textem informují o Praze. „Je pravděpodobné, že i zde, stejně jako ve všech oblíbených turistických oblastech, přinejmenším někteří z návštěvníků během svého pobytu onemocní a budou vyžadovat lékařskou péči,“ promlouvá mužský hlas na začátku videa.

Podívejte se na video, kde je vidět, jak v Bruselu informují o Praze:

Video má však informativní charakter, kde je vysvětleno, jakým způsobem péči požadovat a že náklady vynaložené na zdravotní péči turistům následně Evropská unie proplatí. Forma je ovšem poněkud sporná.

„Každý rok se do péče pražských nemocnic a lékařů dostane přes osm tisíc návštěvníků z Evropy. Díky evropskému průkazu zdravotního pojištění máme však přístup k neodkladné nebo pohotovostní péči,“ pokračuje dále video.

Dostane se vám tak jako turistovi stejné úrovně péče jako každému člověku v dané zemi. To však po zhlédnutí videa zřejmě nebudete chtít zažít. „Pokud se do Prahy vydáte, přece onemocníte. Proto by všichni měli jet raději do Pardubic,“ poznamenává s úsměvem jedna z českých turistek Kateřina.

Parlamentarium navštěvují miliony lidí ročně. A právě ruční multimediální průvodci doprovázejí návštěvníky do srdce Evropského parlamentu a vysvětlují jim, jaká byla cesta k evropské integraci, jak Evropský parlament funguje a jakým způsobem se jeho poslanci snaží řešit dnešní výzvy. České hlavní město se však stalo spíše obětí špatné reklamy.