V 11 hodin dopoledne se sešel starosta Jan Čižinský (Praha 7 sobě) společně s faráři Pavlem Semelem a Janem Danielem Došekem, aby uctili památku zesnulých bez rodin. Původně mělo být rozloučení s dvanácti nebožtíky. Těsně před obřadem se však ozvala rodina jednoho z nich, do hrobu tak uložili jedenáct uren. 

Faráři přečetli výňatky z Bible, následovala společná modlitba všech příchozích. Starosta ani faráři příběhy jednotlivých zemřelých nezmiňovali. Po proslovu knězů uložil hrobník jednu urnu po druhé do společného hrobu.

V Praze 7 uložili ostatky 11 osamělých zemřelých. Mezi nimi i známého bezdomovce, kterému se přezdívalo Letenský George.
Autor: Daniel Černovský, CNC / Blesk

Následovalo symbolické vhození hlíny z rukou starosty Čižinského, který na hrob položil ještě kytici růží.

Ostatky se nechávají uložené na hřbitově po dobu jednoho roku,“ vysvětloval hrobník. Do společného hrobu uložili popel lidí, kteří zemřeli během uplynulých dvanácti měsíců.

Podívejte se na fotky z pohřbu:

„Rozhodla jsem se přijít, protože mi bylo líto, že odchází ze světa bez blízkých, kteří by se s nimi naposled rozloučili,“ svěřila se Tereza (29), která soucítila se zesnulými.

Letenský George prý uměl na 48 nástrojů

Jedním z pohřbených byl také Letenský George, který skonal 1. září 2016 ve věku 51 let. Proslavil se jako hudební génius. Tvrdil o sobě, že umí hrát na 48 hudebních nástrojů.

Na ulici se dostal kvůli nepřízni osudu. Nejprve se ukázalo, že má srdeční vadu. Později začal chybovat v práci, až o ni přišel. Po vyhazovu skončil na ulici, na hudbu ale nikdy nezanevřel.

„Hrával jsem v tramvajích na kytaru, ale tu mi zničili. Dokázal jsem si vydělat hezké peníze. Nejraději hraju na klavír, varhany a kytaru. Muzika je prostě můj život,“ prozradil tehdy Letenský George.

Podívejte se, jak Letenský George hraje na klavír:

Video
Video se připravuje ...

Takto hrál na klavír a vyprávěl Letenský George, který žil 30 let na ulici. Alexandr Malachovský

„Každý člověk si zaslouží důstojný pohřeb a poslední rozloučení. V loňském roce jsme si pronajali hrob na hřbitově ve Strojnické ulici. Chceme zajistit důstojné místo posledního odpočinku také pro ty, kteří nezemřeli obklopeni rodinou,“ vysvětloval starosta.

Tyto obřady plánuje Praha 7 pořádat jednou ročně. „O důstojné umírání se starají rodiny a obětaví zaměstnanci hospiců, důstojný pohřeb osamělých lidí pak mají mít na starosti obce,“ vysvětloval důležitost rozloučení.

Podívejte se na fotky z pohřbu:

Fotogalerie
17 fotografií