Tam se nachází pracoviště operačního informačního střediska hasičů. Přijímají tu jak tísňová volání na linky 150 a 112, tak vždy první středu v měsíci odtud vyšlou signál do všech sirén, aby provedli jejich zkoušku.

K tomu stačí pár kliků na počítači. „Operátor nejprve nastaví území. Následně vybere typ poplachu, v tomto případě zkoušku sirén. V posledním kroku už jen provede kontrolu a stiskne tlačítko vysílat,“ popsal pro pořad Blesk.cz Selfie z Prahy komisař oddělení ochrany obyvatelstva Michal Zámečník.

Po Praze se nachází 200 rotačních a 220 elektronických sirén. Zatímco rotační jen houkají, elektronické umí i mluvit. Takže například oznámí, že proběhne zkouška.

Není však pravidlem, že musí proběhnout úplně každou první středu v měsíci. Například v dubnu roku 2010 se žádný tón neozval.V Praze se tehdy konalo jednání prezidentů Ruska a USA. Od zkoušky sirén bylo upuštěno,“ vzpomíná Zámečník.

Jak poznáme nebezpečí?

Existuje několik druhů signálů – zkouška sirén, pieta a pak všeobecná výstraha, která varuje před nebezpečím.

Zkouška sirén

Trvá 140 vteřin a tón je nekolísavý. Těsně před ní i po ní dojde k oznámení, že proběhne či proběhla zkouška sirén.

Pieta

Trvá 140 vteřin a stejně jako u zkoušky je tón nekolísavý. Rozdíl je v tom, že ji nedoplňuje žádné slovní upozornění. „Signál piety se ozval například na uctění památky pěti vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu, nebo lidí zabitých nemocným člověkem v Uherském Brodě,“ popsal komisař Zámečník.

Všeobecná výstraha

Trvá 140 vteřin a její tón je naopak kolísavý. „Může oznamovat záplavy, povodně, chemickou havárii, radiační havárii a podobné typy mimořádných událostí. Naposledy se v Praze ozvala při povodních v roce 2002,“ uvedl Zámečník.

Pokud uslyšíte kolísavý tón, měli byste vyhledat úkryt v nejbližší budově, a to nejlépe v horních částech. „Určitě také zavřete okna, dveře a pusťte si televizi, rádio nebo zpravodajství na internetu, kde se dozvíte, co dělat dál,“ dodal komisař.

Jak zní jednotlivé druhy sirén i to, jak vypadá místo, odkud je spouštějí, se dozvíte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Našli jsme unikát: Jediný větrný mlýn v Praze! A místo, odkud spouští zkoušku sirén Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz