Od osmé hodiny ranní do odpoledne měli nevidomí nejen z Prahy možnost prozkoumat metro blíž než za běžného provozu. 

„Kromě nevidomých a slabozrakých z Prahy dorazilo i několik desítek lidí z dalších měst. Byly tam skupinky z Chebu, Pardubic, Chrudimi, Plzně, Brna a Ostravy,“ prozradil Viktor Dudr ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých.

Běžný člověk si v metru všimne pouze drážek na podlaze, které slouží jako vodící linie. Pro orientaci slepců je toho ale v metru více. Například u výtahu najdou popisky v Braillově písmu nebo mohou pomocí slepecké vysílačky aktivovat nejrůznější akustické prvky. Ty jim poté poradí, kudy se vydat.

Nevidomí měli bez stresu možnost do detailu poznat celé metro. „Ukazujeme jim například, jaké to je spadnout do kolejiště. Jak to tam vypadá a co by měl člověk dělat v tu chvíli, když už se tam dostane,“ vysvětloval František Brašna, který patřil k organizaci nevidomých a slabozrakých.

Řada návštěvníků byla z prohlídky nadšená. „Kdybych tedy spadl do kolejiště a připažil bych... A zůstal tedy přímo mezi kolejemi... Projel by nade mnou vlak, aniž by mi něco udělal. Je to tak?“ ptal se nevidomý Tomáš, který byl z prohlídky fascinován.

Řidič vlaku mu to potvrdil. Přesto na místě neradili zalehnout pod vlak. Namísto toho se nevidomým dostalo rad, jak nejlépe vyskočit a že mají v případě pádu hlasitě volat o pomoc.

Fotogalerie
34 fotografií